×
Család-barát

Tofuricottával töltött gombafejek tabbouleh-val (bulgursalátával), grillezett spárgával

Hozzávalók:
Töltött gomba:
500g nagyobb gombafej
Töltelék hozzávalói:
1 tömb (300g) füstölt tofu
2 ek. olívaolaj
1-2 gerezd fokhagyma, átpréselve
2 nagy marék friss zöld leveles, fűszernövény pl: rukkola, bazsalikom, vagy szezonban medvehagyma
1 ek. sörélesztőpehely (elhagyható)
Néhány szem aszalt paradicsom, apróra vágva
1 csapott tk. só + frissen őrölt bors ízlés szerint

Bulgur:
1 pohár (150g) bulgur
2 pohár (3dl) víz
1 fél tk. leves lelke, vagy 1 kis zöldségleves kocka

Bulgursaláta(tradicionális recept):
2-3 csokor petrezselyem, apróra vágva
1 csokor menta, apróra vágva
2-3 paradicsom, apró kockára vágva
2-3 szál újhagyma, apróra vágva

A dresszinghez:
1 kisebb citrom leve
fél citrom reszelt héja
0,5 dl szűz olívaolaj
ízlés szerint só, frissen őrölt feketebors

Extra feltétek:
uborka
gránátalma
olívabogyó
olajos magvak (pl. kesudió, pisztácia, tökmag)
kapribogyó
1-2 gerezd fokhagyma
retek

Elkészítés:
A tofut morzsoljuk egy műanyag tálba, adjuk hozzá az olívaolajat, a fokhagymát, a sörélesztőpelyhet és a sót, majd egy botturmix-szal, vagy késes aprítóval keverjük krémes állagúra. Amikor adott a krémes textúra, a zöld fűszernövényt és az aszalt paradicsomot vágjuk apró darabokra, őröljünk rá frissen borsot, és egy fakanállal keverjük bele a tofukrémbe alaposan. A gombafejeket tisztítsuk meg, szárukat távolítsuk el. Rakjuk őket egy sütőpapírral bélelt tepsire, spricceljük meg pici olíva olajjal, finoman sózzuk, majd töltsük meg a tofukrémmel. Előmelegített sütőben, 180 fokon, 25-30 perc alatt szépen megsül. A gomba kis levet fog ereszteni, de ez nem gond, akkor jó, ha már érezzük az illatát és a tofuricotta kapott egy kis színt. Amíg a gombafejek sülnek a sütőben, készítsd el a bulgursalátát.

Forrásban lévő, illatosított vizet öntsünk a bulgurra, fedjük le, majd hagyjuk megpuhulni kb. 20 perc alatt. Ezalatt a bulgur teljesen felszívja a vizet, megdagadnak a szemek (ha nem, alacsony lángon főzzük el a maradék levet). Hagyjuk kihűlni, majd a feldarabolt zöldségeket keverjük hozzá a dresszinggel.

A spárgát alaposan mossuk meg, lehet blansírozni (lobogó vízbe rakni) 1 percen át, de ez a lépés elhagyható. Forró serpenyőben pici olajon hirtelen grillezzük le a spárgát egy kis fokhagymával, félbe vágott koktélparadicsomokkal. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint.
Jó étvágyat hozzá!

További olvasnivalók