×
Család-barát

Édesburgonyás brownie torta kesudiós vaníliakrémmel és eperrel díszítve

Hozzávalók:
Kesus vaníliakrém:
100g kesudió, előzőleg beáztatva (ha forrásban levő vízzel öntöd le, fél óra is elég neki)
1 konzerv (400g) kókusztejszín fehér, kemény része + 4-6 ek. kókuszvíz, a folyékony rész (ha hűtőbe teszed, a zsíros fehér rész elválik a folyadéktól és le tudod kanalazni a tetejéről)
1 Bourbon vaníliás cukor
2 ek. agave szirup, vagy kókuszvirág szirup
1 csipet só

Tortához:
300 g sült édesburgonya
200g minőségi étcsokoládé
100g liszt, benne fél csomag sütőpor elkeverve
100g kókuszvirágcukor (vagy nádcukor)
1 csipet só

A dekorációhoz:
kb. 250 g friss eper
néhány mentalevél

Elkészítés:
Először készítsd el a vaníliás krémet, mert a hűtőben szépen besűrűsödik, mire elkészül a torta.

Az összes alapanyagot beteszed a turmixgépbe és selymes, teljesen homogén krémet kell hogy kapjál (ne legyenek benne darabkák!). Lehet, hogy meg kell keverned 1-2x egy villával, a keveréket (természetesen ha nem megy a turmix gép), mert van, hogy nem viszi el azonnal. Azért kell bele a néhány kanál kókuszvíz, hogy el tudja dolgozni a gép a szilárd dolgokat. Óvatosan adagold hozzá a folyadékot, mert ha túl sok megy bele, nem lesz olyan szép tartása a krémednek!

Az édesburgonyát héjában teljesen puhára megsütöd. Ha kész, akkor gőz felett megolvasztod az étcsokoládét. A száraz hozzávalókat alaposan összekevered egy lábasban, majd a végén hozzáadod a sült édesburgonyát és az olvasztott csokoládét. Egy botturmix-szal eldolgozod, amíg egy homogén masszát nem kapsz. 18 cm-es csatos tortaformát vékonyan kikensz olajjal, majd beletöltöd a masszát és szépen elegyengeted. Előmelegített sütőben 30-35 perc alatt készre sütöd. Hagyd teljesen kihűlni, mielőtt rákened a vaníliás krémet!

Ha a torta teljesen kihűlt, alaposan mosd meg az epret (kb. 250g elég lesz) és hosszában szeleteld fel. Vedd elő a hűtőből a besűrűsödött vaníliás krémet, kend meg a torta tetejét, majd kívülről befelé haladva sűrűn kezdd el körbe kirakni a tortát az eprekkel, hogy végül egy lótusz-szerű virág alakuljon ki belőlük. Apró menta levelekkel díszítsd. Jó étvágyat hozzá!

További olvasnivalók