Család-barát

Fogasfilé bőrén sütve, grillezett rákkal, vajas burgonyával majdnem Kárpáti módra

Hozzávalók:
600-800 gramm bőrös balatoni fogasfilé
300 gramm folyami vagy tengeri rákfarok
300 gramm friss gomba, legalább 3 féle
3 dl tejszín
2 dl fehérbor
800 gramm burgonya
100 grammm vaj
1 csomag friss kapor
50 gramm só
10 gramm bors
1 dl étolaj
1 db citrom

Elkészítés:
A burgonyát megtisztítjuk és tetszőleges darabolás után megfőzzük sós vízben. Főzés után olvasztott vajba vágott kaprot szórunk és átforgatjuk benne a burgonyákat. Lefedve melegen tartjuk.
A különböző gombákból fejeket vagy szeleteket kiveszünk grillezéshez. A maradék gombát apróra vágjuk és mártást főzünk belőle. A vajat kiolvasztjuk és kevés hagymát pirítunk benne. A gombát rátesszük és addig pirítjuk, amíg el nem forr belőle a víztartalma. Sózzuk borsozzuk és tejszínnel felengedjük. Bort adunk hozzá és friss kaprot. Leturmixoljuk az egészet, hogy egynemű és bársonyos legyen.
A halfiléket sózzuk, majd kevés olajban megsütjük teflon serpenyőben. Félretesszük, majd ugyan ebben a serpenyőben a rákokat is megsütjük, só, egy kevés fehérbor kerül rá a végén. Fedővel letakarva melegen tartjuk.
A gombafejeket és szeleteket grillezzük, de sót és borsot csak a sütés végén teszünk rá.

Tálalás:
A tányérra feltesszük a halfilét. A tetejére helyezzük a pirosra sült rákfarkakat. Mellé teszünk a mártásból, amibe a grillezett gombákat belehelyezzük. Köretként pár szem kapros burgonyát adunk. 1 cikk citrom és friss kapor lehet a dekoráció.

További olvasnivalók