×
Család-barát

Sörkifli

Hozzávalók:
1 kg finomliszt
2 dl étolaj
6,5 dl tej
7,5 dkg élesztő
2 evk cukor
1 evk só
15 dkg margarin vagy vaj
1 db tojás
szezámmag a tetejére+ só

Elkészítés:
Az élesztőt kb 1,5 dl tejben és 1 evőkanál cukorral feloldjuk és felfuttatjuk. A lisztben elkeverjük az 1 evk sót és az 1 evk cukrot, hozzáadjuk a 2 dl olajat a maradék 0,5 l tejet majd a felfutatott élesztőt.
Alaposan összedolgozzuk, hogy rugalmas szép tésztát kapjunk, ha már nem ragad a dagasztóedény falához, sem a kezünkhöz és rugalmas szép a tészta akkor 4 illetve 8 egyforma részre vágjuk, külön-külön kis cipókat gyúrunk és kelni hagyjuk. ( szoba hőmérsékleten kb 20 -30 perc )
Ezután a kis cipókat egyenként kör alakúra nyújtjuk 2-3 mm vastagságra hagyva. Felszeljük 8 cikkelyre, majd a szélesebb felső részbe mogyorónyi vajat teszünk, felsodorjuk és kifli formára hajlítva sütőpapírra tesszük a tepsibe. A tojást felverjük sózzuk kicsit és megkenjük vele a kifliket, tetejére szezámmagot, sót de akár fokhagymás sóval is megszórhatjuk.
A sütőt eközben 180-190 fokra hevítjük és hőlégkeveréssel 20 perc alatt szép ropogósra sütjük.

További olvasnivalók