Család-barát

Reform rántott csirkemell zöldséges basmati rizzsel

Hozzávalók 4 adaghoz:
800 g csirkemellfilé
50 g zabpehelyliszt / zöldbanánliszt
4 tojás
120 g kókuszreszelék (apró szemcsés)
80 g útifűmaghéj
8 g őrölt köménymag
2 tk. fokhagymapor
0,5 liter kókuszzsír a sütéshez

A körethez:
250 g basmati rizs / sushi / jázmin rizs
500 g víz
só, bors ízlés szerint
450 g brokkoli
1 kápia paprika
200 g sárgarépa
1 csokor zöldspárga

Elkészítés:
Rizskészítés speciálisan:
• Egy lábasban hevítsd fel a zsiradékot, és a rizsszemeket folyamatos kevergetés mellett pirítsd meg kissé.
• Ezután öntsd fel a vízzel, és mérsékelt lángon, fedő alatt főzd kb. 5 percig, majd kapcsold le a tűzhelyt, és kb. 10 percig hagyd a fedő alatt teljesen puhára párolódni a rizst.
• Tedd egy zárható edénybe, és hűtőben minimum 24 órán át hűtsd. Ez alatt a keményítő egy része rezisztens (nem felszívódó) keményítővé alakul.

Tipp:
Általánosságban érdemes só nélkül, semleges ízűre készíteni, mert ezek után édes és sós ételhez egyaránt adható. De ha sós ételekhez fogod felhasználni a hűtött rizst, akkor víz helyett hús- vagy zöldséglevesben is párolhatod, így még ízletesebb. Ebben az esetben nem kell utólag sóznod. Hűtött rizst elsősorban a fent jelölt 3 féle rizsből érdemes készíteni, mert ezek szénhidráttartalma alapvetően alacsonyabb a többi fajtához képest.

Rántott csirke készítése:
A húst szeleteld fel, sózd be, forgasd először a lisztbe, utána tojásba, majd nyomkodd bele a panírkeverékbe.
Egy vastag aljú serpenyőben forrósíts fel 3-5 dl kókuszzsírt, és ha már elég forró, mérsékelt tűz mellett süsd aranybarnára a panírozott finomságok mindkét oldalát. Papírtörlőre szedd ki és hagyd lecsepegni

További olvasnivalók