Család-barát

Palóc ételek Karancslapujtőről: bodak (kovásztalan kenyér) füstölt húsos sült káposztával

Hozzávalók:
2 ek házi zsír
1 db vöröshagyma
20 dkg füstölt sonka
20 dkg füstölt tarja
1 szál füstölt kolbász
1 dl házi paradicsomlé
1 kg savanyú káposzta
1 ek őrölt pirospaprika
őrölt kömény, fekete bors,
1 mk só

Elkészítés:
Egy lábasba a felkockázott hagymát a zsíron meg pároljuk, a füstölt alapanyagokat kockákra vágjuk és rátesszük a hagymára. Kb. 20 percet sütjük kevés víz hozzáadásával.
Meghintjük a paprikával, hozzáadjuk a savanyú káposztát és a többi fűszert. Egy órát lassú tűzön készre főzzük, ha kell, vizet öntünk alá.

Kovásztalan kenyér
Hozzávalók:
1 kg liszt
4 dl víz
1 mk szódabikarbóna

Elkészítés:
Egy tálba az alapanyagokat jól összekeverjük, majd gyúródeszkára téve jól átdolgozzuk, hogy félkemény tészta legyen. A tésztát kétfelé osztjuk, majd ujjnyi vastagra kinyújtjuk. A kerek tésztát kettévágjuk és a közepébe három csíkot vágunk, hogy a gőz távozhasson. Tepsibe téve meleg sütőben mindkét oldalát megsütjük. Ezt késsel vágni nem szabad, csak törni, amikor készen van. A sült káposztával tálaljuk!

További olvasnivalók