Család-barát

Madársaláta retekkel és francia kerti öntettel

Hozzávalók:
A salátához
10 dkg madársaláta
6 db retek
5 db újhagyma
Az öntethez
4 ek olívaolaj (extra szűz)
5 ek tárkonyecet
1 gerezd fokhagyma
10 dkg paradicsom
0.5 db zöldpaprika
0.5 kis db vöröshagyma
9 levél bazsalikom
1 csokor petrezselyem
só ízlés szerint
bors ízlés szerint (frissen őrölt)
1 dl olívaolaj
A retket metéltre szeleteljük , az újhagymát karikára.
Tálra tesszük a salátát, rá a retket, tetejére az újhagymát.
Az öntettel áthúzzuk.
Az öntet készítése:
A leveleket apróra, a zöldségeket kockára vágjuk.
Az összes hozzávalót az 1 dl olívaolaj kivételével összeturmixoljuk.
Amikor krémszerűvé összeállt a dresszing, kóstolunk és az olívát is hozzáadjuk.

Marinált retek
3-4 csomó retek
1,5 dl fehérborecet
2,5 dl víz
1,5 dl cukor vagy
1 teáskanál só
Őrölt bors
1 gerezd fokhagyma

Elkészítés:
A retket megmossuk, megtisztítjuk és megszárítjuk, majd uborkareszelőn lereszeljük.
A többi hozzávalót lábasba öntjük, és felforraljuk. Akkor jó, ha a cukor elolvadt benne.
A retket belekeverjük, majd a tisztára mosott üvegekbe szedjük. A fokhagymát felűre tesszük vagy bármilyen tetszés szerinti fűszert. Lezárjuk, és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. Minimum egy napig állni hagyjuk. Felbontás után hűtőben tároljuk. Húsokhoz és sültekhez savanyúságként, szendvicshez lecsöpögtetve, zöldség helyett fogyasztható.
Hozzáadott fűszereket saját ízlésünknek megfelelően változtathatjuk. További zöldségekkel is kiegészíthetjük, mint pl: cukkini, sárgarépa, sörretek.

További olvasnivalók