Család-barát

„Répakrémleves” csirkegombóccal, lestyán-olajjal

Hozzávalók: 4 személyre
1 db csontos csirkemell
2 fej vöröshagyma
1 db zellergumó
3 gerezd fokhagyma
só, egész bors, babérlevél, késhegynyi őrölt szerecsendió
3 db közepes sárgarépa
2 db közepes petrezselyemgyökér
2 dl tejszín
1 kis csokor lestyán
2 evőkanál napraforgómag
kevés étolaj vagy olívaolaj
őrölt bors
kevés liszt

Elkészítés:
A csirkemellről lefejtjük a húst, és félretesszük! A csontot hideg sós vízben feltesszük főzni, és közepes lángon forraljuk, közben folyamatosan lehabozzuk. Mikor már nem habzik tovább, hozzáadjuk a megtisztított hagymát, fokhagymát, zellergumót, babérlevelet, egész borsot és a szerecsendiót! Kis lángon főzzük legalább két órán keresztül!
A répát és petrezselyemgyökeret kissé felaprítjuk, majd enyhén sós vízben, külön-külön edényben teljesen puhára főzzük! Ha megfőttek, leszűrjük, majd rúd-mixer segítségével vagy csak villával pürésítjük, kevés tejszínnel dúsítjuk, hogy lágy krémes állaga legyen!
A csirkemellet ledaráljuk, vagy késsel apróra vágjuk, sózzuk, borsozzuk, kevés lisztet adunk hozzá és gombócokat formázunk belőle!
A levest leszűrjük, egy részében a gombócokat kifőzzük!
A megmosott lestyánt, a napraforgómagot és az olajat egy edényben mixerrel egyneművé keverjük!
A répapüréket a mélytányérban tetszés szerinti módon kiterítjük, vagy halmokat készítünk belőlük, azokba helyezzük a gombócokat, a lestyánolajat szintén tetszés szerint rácsöpögtetjük, majd tálaláskor a tiszta levessel felöntjük!
Amikor a vendég kanalával összekavarja az ételt, akkor nyeri el a krémleves állagot!

További olvasnivalók