Család-barát

Szűz-sült magyaros rakott káposztával

Magyaros káposzta
Hozzávalók:
szeletelt, savanyított káposzta 0,5 kg
vöröshagyma 10 dkg
parasztkolbász 20 dkg
mangalicazsír 5 dkg
só, fűszerpaprika, őrölt kömény, fokhagyma, babérlevél

Elkészítés:
A félfőre vágott vöröshagymát, mangalica zsíron lepirítjuk, hozzápirítva közben a kis kockákra vágott kolbászt. A fűszerpaprikát hozzáadva magyaros alapot készítünk és beletesszük a káposztát is.(Ha nagyon savanyú akkor mossuk ki.) A többi fűszert is hozzáadjuk és készre pároljuk.

Szalonnás rizottó
Hozzávalók:
rizottó rizs 20 dkg
kolozsvári szalonna 8 dkg
egy pici fej vöröshagyma
szőlőmag olaj 5 ek
száraz fehérbor 1 dl
sertés csont alaplé 0,5 l
vaj 5 dkg

Elkészítés:
Az olajon lepirítjuk az apró kockára vágott szalonnát, hozzáadjuk és üvegesítjük a finomra vágott vöröshagymát. Erre kerül a rizs és az egészet áthevítjük. Először a bort, majd az alaplevet részletekben hozzáadva klasszikus rizottót készítünk, amit a vajjal fejezünk be, végül lefedve pihentetjük.

Kapros sült tejföl
Hozzávalók:
tejföl 0,4 l

friss kapor

Elkészítés:
A tejfölt sózzuk és tepsibe öntjük, majd 180 fokos sütőben kevergetve túrós állagúra sütjük. A befejezés előtt hozzáadjuk a finomra vágott kaprot.

Szűz-sült
Hozzávalók:
sertés szűzpecsenye 1 db kb, 0,5 kg-os

fokhagyma 1 gerezd
kakukkfű 1 ág
szőlőmag olaj 5 ek
vaj 2 dkg

Elkészítés:
A húst lehártyázzuk és besózzuk. Egy serpenyőben megforrósítjuk az olajat ebben sütjük körbe a húst, hozzáadva a fokhagymát és a kakukkfüvet, a sütést a vaj hozzáadásával fejezzük be.
Az egészet 180 fokos sütőbe tesszük 3 percre, majd pihentetjük.
A hús alatti szaftból pecsenyelevet készítünk, amit tálaláskor használunk fel.

További olvasnivalók