Család-barát

Tavaszi vegyes hagymaleves medvehagymás pesto-s pirítóssal

Hozzávalók:
1 szál póréhagyma
2 cs. újhagyma,
1 fej vöröshagyma
1 ek olívaolaj
10 dkg vaj
1 tk só
½ tk barnacukor
3 ek liszt
2 l forró zöldségalaplé
1 ¼ dl száraz fehérbor

bors ízlés szerint.

Pirítóshoz:
1 cs. medvehagyma
1 dkg fenyőmag
1 dkg parmezánsajt
50 ml olívaolaj
1+1 g. fokhagyma
só, őrölt bors
8 szelet kovászos kenyér.

Elkészítés:
A hagymákat vékonyra felszeleteljük, illetve finomra vágjuk. Egy lábosban felmelegítjük a zsiradékokat. A felhevített vaj és olaj keverékére dobjuk a felszeletelt hagymákat és kevés sót. Lefedve 15 percig, alacsony hőfokon pároljuk, majd levesszük a fedőt, a hőfokot közepesre állítjuk, hozzáadjuk a cukrot és sót, és gyakori kevergetés mellett kb. 10 percig karamellizáljuk. Ha aranybarna, megszórjuk a liszttel, és további 3 percig kevergetjük, majd ráöntjük a bort, és pár másodperc után a forró alaplevet is. Így főzzük legalább ½ órát részben lefedve, közben lehabozzuk, ha szükséges. A levest botmixerrel turmixolhatjuk pürélevesnek, de hagyhatjuk így rusztikusan is.
Elkészítjük feltétnek a pirítósokat: A medvehagymát az olívaolajjal és a fenyőmaggal – amit előtte száraz serpenyőben megpiríthatunk – összeturmixoljuk. Belekeverjük a parmezánsajtot és még annyi olívaolajat, amennyit igényel. Ezután a kenyérszeleteket megpirítjuk, bedörzsöljük 1 g. fokhagymával, majd rákenjük a medvehagymás pestot. Ezt kínáljuk a leves mellé.

További olvasnivalók