Család-barát

Tavaszi körtepite

Hozzávalók:
Tésztához:
15 dkg vaj
1 kk. porcukor
1 kk. tej
17 dkg liszt
1-2 ek. víz
csipet só
4-5 körte
½ citrom leve
5 dkg kristálycukor
szeletelt mandula

Vaníliás krémhez:
0,75 dl tej
1 vaníliarúd
2 tojássárgája
3 dkg porcukor
1 dkg kukoricakeményítő

Mandulakrémhez:
10 dkg vaj
10 dkg mandulaliszt
10 dkg porcukor
1 mk. fahéj
2 tojás
1 ek. kukoricakeményítő

Elkészítés:
A körtéket megmossuk, meghámozzuk, majd félbevágjuk és kimagozzuk, majd meglocsoljuk citromlével. 4 dl vizet 5 dkg kristálycukorral felforralunk, és amint felforrt, beletesszük a körtéket és alacsony hőfokon kb. 5-10 percig főzzük, amíg megpuhulnak, de nem főnek szét. Félretesszük hűlni, majd vékonyra felszeleteljük.
Elkészítjük a tésztát: A felolvasztott vajat elkeverjük a liszttel és a cukorral, beleteszünk egy csipet sót, majd a hideg tejet és 2-4 ek. vízzel, jól összegyúrjuk. Hideg helyen kb. 2 órát pihentetjük.

A vaníliás krémhez felforraljuk a tejet a kikapart vaníliarúddal. A tojássárgáját fehéredésig keverjük a cukorral, majd hozzáadjuk a keményítőt. A forró tejet apránként, folyamatos kevergetés mellett hozzáöntjük a masszához. Ha elkevertük, még 1-2 percig, folyamatos kevergetés mellett kis lángon besűrítjük.

A mandulakrémhez a puha vajat elkeverjük a mandulaliszttel, a cukorral, fahéjjal és a tojásokkal. A végén hozzáadjuk a keményítőt, majd a vaníliás töltelékhez keverjük.
Egy 24 cm átmérőjű tortaformát kibélelünk a tésztával, majd beleöntjük a mandulakrémes tölteléket. A felszeletelt körtéket szépen elrendezzük a tetején. A tetejét megszórjuk durvára tört mandulával. 160-180 fokra előmelegített sütőben 30-40 percig süssük.
Pár perccel azelőtt, hogy elkészülne, kivesszük a sütőből és megkenjük a tetejét a maradék tojásfehérjével. Kb. 5 percet sütjük még, hogy szép fényes legyen a teteje.
Vaníliafagyival hidegen és melegen egyaránt fenséges.

További olvasnivalók