Család-barát

Quiche (francia pite füstölt lazaccal)

Hozzávalók:
Tészta:
125 g Vaj
250 g Liszt
5 g Só
1 db Tojássárga
5 cl hideg víz

„Töltelék”
120 g Füstölt lazac
100 g Aszalt paradicsom felaprítva
3 szál Újhagyma
700 g Burgonya
5 cl Olivaolaj

250 ml Tejszín 30-35 %-os
250 ml Tej
2 db Tojás
2 db Tojássárga
Só, bors
Szerecsendió
80-100 g Comte sajt

Aioli:
20-30 g Medvehagyma
3 db Tojássárga
375 ml Olivaolaj
Citrom leve ízlés szerint

Bors

Elkészítés:
Medvehagymát felaprítjuk. Tojássárgát tálba tesszük, majd lassan adagolva folyamatos keverés mellet hozzáadjuk az olajat. Sózzuk, borsozzuk, citromlével ízesítjük. Hozzáadjuk a medvehagymát.
A liszthez adjuk a sót. Bele tesszük a tojássárgát és a vizet. Végül a puha vajat. Határozott, gyors mozdulatokkal összekeverjük (géppel praktikusabb) hogy egynemű állagot kapjunk. Gombóccá formázzuk. Háztartási fóliába csomagoljuk, majd kb. 1 órára hűtőbe helyezzük.
Újhagymát felaprítjuk. A burgonyát meghámozzuk, majd lereszeljük (nagy lyukú reszelőn). Kevés olivaolajon megdinszteljük (2-3 perc), majd hozzáadjuk a hagymát. A végén elkeverjük az aszalt paradicsommal. Kissé kihűtjük, majd elkeverjük a füstölt lazaccal is. Félretesszük.
Sütőt 180C-ra előmelegítjük.
Elkeverjük a tejszínt és a tejet, hozzáadjuk az egész tojást valamint a tojássárgákat is. Sózzuk, borsozzuk, szerecsendióval ízesítjük. Alaposan elkeverjük.
Tésztát kinyújtjuk 2-3 mm vastagra, belehelyezzük a kivajazott sütőformába. A széleit körbe vágjuk.
A tölteléket a tésztára helyezzük, megszórjuk a reszelt comte sajttal, felöntjük a tejszínes keverékkel, majd a sütőbe téve kb.30 perc alatt megsütjük. Kivesszük a formából, majd felszeleteljük.
Friss zöld salátával, medvehagymás aiolival tálaljuk.

További olvasnivalók