Család-barát

Maradékmentő burrito

Tortilla
Hozzávalók:
25 dkg finomliszt (BL55)
25 dkg kenyérliszt (BL80)
1 teáskanál só
2 dl meleg víz
4 dkg puha vaj
4 teáskanál olaj

Elkészítés:
A kétféle lisztet beleszitáljuk egy keverőtálba, alaposan megsózzuk és elkeverjük. A meleg vizet öntsük a liszthez, tegyük bele a vajat és az olajat is. Először egy kanállal vagy villával dolgozzuk nagyjából össze, majd a kezünkre váltva gyúrjuk 3-5 percig. A felülete még közel sem sima, de jó lesz így. Tekerjük fóliába alaposan és hagyjuk 10 percet pihenni. Ezalatt a liszt felveszi a nedvességet és szépen kisimul a tésztánk.
Elég 1-2 perc átgyúrás, hogy szép sima legyen a felülete és könnyű legyen vele dolgozni. A kész gombócot négyfelé vágjuk. Egyesével gömbölyítsük őket és tegyük félre egy fóliával letakarva. A serpenyőt forrósítsuk fel közepes hőfokra. Nyújtsuk ki az első tésztát a lehető legvékonyabbra kb. 1-2 mm vastagra. Használhatsz a nyújtáshoz extra lisztet vagy olajat is. Én egyiket sem szoktam, anélkül is ki lehet nyújtani türelemmel.
Fektessük óvatosan a serpenyőbe, és amíg sül, nyújtsuk ki a következőt. Ha már szépen felpúposodott és itt-ott barnára sült, fordítsuk át és süssük további 1 percig a másik oldalát is. Emeljük ki egy konyharuhára és bugyoláljuk be, hogy a gőztől felpuhuljanak, és törés nélkül lehessen tekerni majd őket. Szépen sorban haladva süssük ki a többit is.
Ha több tortillát szeretnél sütni, vagy előre akarsz dolgozni, akkor a kinyújtott, sütésre váró tortillákat tudod egymáson is tárolni, csak tegyél közé sütőpapírt vagy fóliát. A liszt sajnos nem elég ahhoz, hogy állás közben ne ragadjanak össze. A konyharuhába tehetsz bármennyit, amennyi fér. Csak jobb lesz tőle, hogy egymást felpuhítják hűlés közben. /8db/

Pikáns csípős szósz
Hozzávalók:
3 dl tejföl
2 evőkanál chili szósz
1 citrom (kezeletlen vagy bio)
1/4 csokor petrezselyem
só és frissen őrölt bors
Elkészítés:
A hozzávalókat alaposan összekeverjük egy tálkában és tálalásig a hűtőben tartjuk. /3 dl, 4 személyre/

Friss zöldsaláta, mézes mustáros öntettel
Hozzávalók/4 személyre/
30 dkg vegyes salátakeverék
1 kígyóuborka
10 dkg koktélparadicsom
1 lilahagyma
1 dl olívaolaj
1 citrom (kezeletlen vagy bio)
1 evőkanál mustár
1 evőkanál méz

Elkészítés:
A salátát tisztítva, leszárítva egy nagy tálba szórjuk és ráaprítjuk a zöldségeket. Az öntethez egy kis üvegben rázzuk össze az olajat, citromlevet és kevés reszelt héjat, mustárt, mézet, sót és borsot. Közvetlen tálalás előtt locsoljuk rá.

Burrito
Hozzávalók az összeállításhoz:
8 db tortilla lap
60-70 dkg sült hús (vegyesen vagy egyféle)
30-40 dkg sült zöldség
2-3 dl tejföl
20 dkg koktélparadicsom
1 kaliforniai paprika
40 dkg sajt (pl. gouda)
1 db csemegekukorica-konzerv
1 db vörösbab-konzerv

Elkészítés:
A megsült tortillát magunk elé terítjük és megkenjük tejföllel. Rátépkedjük vagy aprítjuk a húsokat és zöldségeket vegyesen. Reszelünk rá sajtot és szorosan feltekerjük. Sütőpapírba és alufóliába csomagoljuk. Süthetjük 200 fokra előmelegített sütőben 15 percig vagy serpenyőben időnként átforgatva. A feltekert burritokat a hűtőben 2 napig tarthatjuk, a fagyasztóba téve 2 hónapig. /8 db burrito/

További olvasnivalók