Család-barát

Töltött dagadó

Hozzávalók:
– 1 nagy fej hagyma
– 1 kanál zsír/olaj
– 2/3 db zsemle (dagadó méretétől függően)
– 1 nagy csokor petrezselyemzöldje
– 2/3 db tojás (annyi tojás, amennyi zsemle)
– só, bors ízlés szerint
– 1 db dagadó (ált. 60-70 dkg)
– 3/4 db fokhagymagerezd

Töltelék elkészítése:
Az apróra vágott hagymát egy evőkanál (mangalica)zsíron megdinszteljük. A száraz zsemléket vízbe áztatjuk és apróra vágunk 1 csokor petrezselymet. Amikor a hagyma félkész állapotban van, a petrezselyem felét hozzáadjuk, és együtt készre sütjük.
Ha a zsemlék eláztak, kinyomjuk belőlük a vizet és hozzáadjuk a petrezselymes hagymához. Hozzáadunk két tojást és a petrezselyem másik felét is. Sóval, borssal fűszerezzük, és összedolgozzuk, hogy teljesen elkeveredjen benne minden.
Dagadó megtöltése, sütése:
Megformázzuk a dagadót háromszög formára. Ezután felszúrjuk, beletöltjük a tölteléket, sóval, borssal fűszerezzük. Serpenyőbe tesszük, fokhagymagerezdeket teszünk mellé.
Sütőben 180C-on sütjük. Alufóliában kezdjük, és a végén 15 percig pirítjuk alufólia nélkül.
Kihűlve szeljük fel.

Töltelékkocka

Hozzávalók:
– 30 dkg füstölt sonka
– 4 főtt tojás fehérjéje
– 4 szelet kenyér héj nélkül
– fél liter tej
– 1 csokor petrezselyemzöldje
– 3 db tojás
– só, bors ízlés szerint
– zsír/vaj + kevés liszt az őzgerinc forma kikenéséhez

Elkészítése:
30 dkg füstölt sonkát kb. 0,5 x 0,5 cm-es kockákra felvágunk, odatesszük főni. 4 tojást hideg vízben elkezdünk főzni, forrástól számítva még minimum 20 percig főzzük. Közben az apróra vágott sonka is puhára fő. Ezalatt tejbe áztatjuk a kenyereket. A petrezselymet apróra vágjuk. Ha megfőttek a tojások, megpucoljuk és kettévágjuk azokat. Kiszedjük a sárgájukat és félretesszük (a tormahabhoz használjuk majd fel). A fehérjét ugyanúgy, ahogy a sonkát, apró kockákra vágjuk.
A kenyereket kinyomkodjuk, és összekeverjük a 3 egész tojással. Amikor teljesen összedolgoztuk ezeket, akkor hozzákeverjük az összes többi hozzávalót. Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Zsírral/vajjal alaposan kikent és kilisztezett őzgerinc formába töltjük, a kenyér kinyomkodása után megmaradó tejet a massza tetejére öntjük.
180C-ra előmelegített sütőben, alul-felül légkeveréssel 40-45 perc alatt készre sütjük.

Tormahab

Hozzávalók:
– 30 dkg ecetes torma (Ha magunknak csináljuk: 40 dkg tormagyökeret meghámozunk, lereszelünk. Ecetes, cukor vízben leforrázzuk.)
– 10 dkg füstölt kolbász
– 200 ml habtejszín
– só, bors
– 1 citrom leve
– 4 főtt tojás sárgája

Elkészítése:
10 dkg füstölt kolbászt nagyon apróra vágunk vagy szétnyomkodunk villával. Ezt lepirítjuk. Ezután 100 ml habtejszínt a többi hozzávalóval alaposan leturmixolunk, majd apró lyukú szűrőn átszűrjük (a szűrő tetején maradó részt tormakrémként tálalhatjuk). Ezután adjuk hozzá a maradék tejszínt, és kanállal alaposan összekeverjük.
Lehűtés után a habszifonba töltjük.

További olvasnivalók