Család-barát

Sárgatúró

Hozzávalók: (kb. 1 kg-hoz)
1 L 2,8%-os tej
10 db tojás (közepes, „M”-es méretű)
40 g mazsola
2 csomag vaníliás cukor – bourbon
8-10 evőkanál kristálycukor
1 egész fahéj vagy őrölt fahéj

Elkészítés:
Egy tapadásmentes magas falú fazékban készítsük, hogy le ne égjen. Ha a készítés során véletlen odakap át kell önteni egy másik fazékba, mert különben a leégett részektől nem lesz szép a túró.
A tojásokat egyenként felütjük egy tálba, és éppen csak annyira keverjük össze, hogy a sárgájuk kilyukadjon.
A tejet feltesszük melegedni a cukorral, a mazsolával, fahéjjal, és a vaníliás cukorral. Amennyiben őrölt fahéjjal készítjük, abba az esetben a fahéjat a tojásokba szórjuk és úgy keverjük össze, mert ha a tejbe tesszük, akkor csomós lesz.
A tojásokat hozzáöntjük a tejhez, és lassú tűzön, óvatosan kevergetve, hogy darabos legyen, addig főzzük, amíg a tejsavó kicsapódik. Ez kb. 10 perc alacsony hőfokon. Vigyázzunk, mert nagyon könnyen leéghet!
Egy szűrőbe tiszta textilt teszünk, és leszűrjük a túrót. Hagyjuk kissé lecsöpögni, hűlni, majd összecsavarjuk a textil széleit, hogy jobban kicsepegjen belőle a nedvesség. Pár órára, hűvös helyre akasztva kicsepegtetjük belőle a tejsavót. Ha lecsepegett kibontjuk a textilből és hűtőbe tesszük tálalásig.
Tálaláskor szeletekre vágva kerül a főtt sonka, kolbász és a kalács mellé.

További olvasnivalók