Család-barát

Egybefont diós-mákos kalács

Hozzávalók:
1 csomag vaníliás cukor
2 db citromhéja
1 csipet só
7 dkg kristálycukor
4 dkg élesztő
2,5 dl tej
1/2 kg finomliszt
1 db tojás
1 db tojássárgája
A töltelékekhez:
2-2 ek lekvár
citromhéj
1-1 csomag vaníliás cukor
1-1 kávéskanál fahéj
10-10 dkg kristálycukor
1/2-1/2 dl tej
20 dkg darált dió
20 dkg darált mák
A kenéshez:
1 db tojássárgája

Elkészítés:
Az élesztőt a langyos tejben kevés cukorral megfuttatjuk, beleöntjük a lisztbe, a többi hozzávalóval együtt összegyúrjuk, és hagyom kb. egy órát kelni.
A töltelék hozzávalóit – külön a dióhoz, külön a mákhoz – összekeverem. Ügyeljünk arra, hogy ne legyen túl híg a massza, mert akkor sülés közben szétrepedhet a tészta.
A megkelt tésztát két egyenlő nagyságú darabra választjuk, téglalap alakúra nyújtjuk, először az egyiket megkenjük a diós töltelékkel, feltekerjük, majd a másik rúd következik a mákkal. Az így kapott két rudat összefonjuk.
Egymás mellé tesszük a rudakat, és egyiket a másikra hajtjuk, óvatosan, ki ne szakadjon a tészta. Ha ezzel végeztünk, egy 26 cm átmérőjű kapcsos tortaformát kibélelünk kivajazott sütőpapírral, a fonatot belehelyezzük.
A tészta tetejét tojássárgájával megkenjük, és a sütőformában kétszeresére kelesztjük. 10 percig nagy lángon, 200 fokra előmelegített sütőben sütjük, majd lassú tűzön, 180 fokon (gázsütő 5-ös fokozat) kb. 40 percig. A sütőben, a formában hagyjuk fokozatosan kihűlni.

További olvasnivalók