Család-barát

Buggyantott tojás, hollandi mártás, füstölt sóban sült vajas zeller

Hozzávalók:
Tojás 10 db
Ecet 10%
Só – 3-5 dkg
Bors – 2 dkg
Tejszín 2 dl
Vaj 25 dkg
Citrom 1db
Cayenne bors – csipetnyi
Zeller 3 db
Füstölt só 1 dkg
Díszítés : pirított hajdina 10 dkg

Elkészítése:
Felrakunk 1 liter vizet főni, ehhez 1 dl liter ecetet és 2 dkg sót rakunk. Miután felforrt a víz, egy kisebb méretű leveses kanál segítségével ütjük bele a tojásokat a lábasba. Ezt követően 5-6 percet szükséges főzni, ezután óvatosan kiszedjük a kanálból és hideg vízbe helyezzük néhány percre a tojásokat.
A vízgőz felett a tojássárgáját vajjal és citrommal krémesre keverjük, lassan cseppenként hozzáadjuk az olvasztott vajat, legvégén a tejszínt, ezt követően sózzuk, majd kevés cayenne borssal ízesítjük. Arra mindenképpen figyeljünk oda, hogy ne égjen le.
A zellert pucoljuk vékonyra, felszeleteljük és zsírpapírra helyezzük. Ezt követően füstölt sóval ízesítjük,olvasztott vajat és fokhagymát rakunk rá és 150 °-on 25 percig sütjük.

További olvasnivalók