Család-barát

Gluténmentes kalácsok „Zelleitündi” módra

Hozzávalók:
-10 dkg csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverék
-20 dkg gluténmentes ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék
-2 teáskanál gluténmentes szárított élesztő
-1 kávéskanál szódabikarbóna
-1 egész tojás
-1 tojás sárgája
-1 evőkanál friss citromlé
-fél citrom reszelt héja
-1 csipet só
-2,5 dkg eritrit
-1 evőkanál eritrit+stevia négyszeres édesítő
-3,5 dkg vaj/kókuszvaj
-245g tej/növényi tej
-2 evőkanál tejföl/kókusz joghurt
a tetejére
-1 db tojás
-ízlés szerint mák, szezámmag, szeletelt mandula

Elkészítés:
Kimérjük a hozzávalókat, (nagyon fontos, hogy minden alapanyagnak szobahőmérsékletűnek kell lennie) majd a kétfajta lisztet elkeverjük a szárított élesztővel, a szódabikarbónával és a sóval. Ezután jöhetnek a nedves hozzávalók, a tojás a tej a tejföl és az olvasztott vaj. Végül a fél citrom héját belereszeljük és a levét is hozzátesszük. Elkeverjük, majd átgyúrjuk a tésztát, ami gyúrás közben kicsit magába szívja a nedvességet. Pár percig gyúrjuk, addig míg szép sima lágy kelt tésztát nem kapunk. Letakarva langyos helyen 30-60 percet pihentetjük. Ha szépen megkelt, akkor két részre osztjuk a tésztát, majd lisztezett deszkán három egyforma rudat sodrunk és megfonjuk. A sodráskor ügyeljünk arra, hogy a rudak ne legyenek levegősek. A helyes technika, hogy sodorva a deszkához lapítva formázzuk, ha még levegős, akkor enyhén gyúrjuk újra a tészta darabot és sodorjuk ki újra. A másik tésztát is háromfelé osztjuk, kisodorjuk és megfonjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük a fonott kalácsokat, és megkenjük a tetejét egy felvert tojással, majd megszórjuk tetszőlegesen, mákkal, szeletelt mandulával vagy szezámmaggal. További 15-20 percet pihentetjük. 200 C fokon 15 percig sütjük, majd 190 C fokon még 10-15 perc alatt készre sütjük. Ha kihűlt szeleteljük.

További olvasnivalók