Család-barát

Kapros túrófánk medvehagymás joghurtöntettel, grillezett paneer sajttal

Hozzávalók:

Kapros túrófánk:
– 250 gr kecsketúró
– 150 gr finomliszt
– 1 db tanyasi tojás
– 1 csipet kristálycukor
– 3 csipet só
– 1 teáskanál sütőpor
– zsír vagy olaj a sütéshez

Joghurtöntet:
– 250 ml kecskejoghurt
– só, bors, medvehagyma ízlés szerint
– 1 evőkanál zsír
– 1 púpos evőkanál finomliszt
– 3-4 dl víz
– 1 teáskanál őrölt pirospaprika

Elkészítés:

Kapros túrófánk:
A túrót villával összetörjük. Hozzáadjuk a sót, a cukrot és a tojás sárgáját. Jól elkeverjük. A lisztet összekeverjük a sütőporral, majd a túróhoz keverjük. A tojásfehérjét félkemény habbá verjük, majd a túrós keverékhez adjuk. A keveréket homogén tésztává gyúrjuk, kis fánkokat formázunk, majd forró zsiradékban aranybarnára sütjük.

Joghurtöntet:
A joghurtot tűzhelyen felmelegítjük. Egy másik edényben a zsírt felolvasztjuk, beletesszük az apróra vágott medvehagymát. Sózzuk, borsozzuk. Amikor megfonnyadt a hagyma, az edényt a tűzhelyről lehúzzuk, majd a pirospaprikát beleszórjuk, elkeverjük és visszahúzzuk a tűzre. A lisztet rászórjuk, enyhén megpirítjuk. Hozzáadjuk a meleg joghurtot, elkeverjük, majd a vizet fokozatosan hozzáadagoljuk. Folyamatos keverés mellett forrásig főzzük. Ha a mártásnak már nincs liszt íze és a megfelelő bevonási állagot elérte, tálalható.

A paneer sajtot serpenyőben , sütőben vagy grill lapon grillezzük, majd a fánkokkal, joghurtöntettel együtt tálaljuk.

További olvasnivalók