Család-barát

Tormás lencseleves kakukkfüves pulykával (hagyma chips-szel)

Hozzávalók:
Lencse 20 dkg
Vöröshagyma 10 dkg
Leveszöldség 20 dkg
Olaj/zsír 0,5 dl
Torma 10 dkg(ha csak üveges van akkor 20 dkg)
Tejföl és tejszín 5-5 dkg
Kukoricaliszt/rizsliszt/keményítő 5 dkg
Só, bors, babér, zöldfűszerek, ecet
Pulykasült 20 dkg

Elkészítés:
A lencsét beáztatjuk néhány órára. Olajon vagy zsíron(esetleg ezek keverékén) a finomra vágott hagymát megfuttatjuk, rádobjuk a tetszés szerinti alakra vágott zöldséget és lassú tűzön addig pirongatjuk, amíg a hagyma megtörik. Majd szórunk rá zöldfűszereket és egy kis rizslisztet és tovább maceráljuk, ameddig le nem kezd ragadni. Ezután felöntjük egy liter vízzel(ennek hiányában valamilyen alaplét is használhatunk), sózunk. Beletesszük -egy alapos öblítés után- az áztatott lencsét és puhára főzzük. Ha szeretnénk, még gazdagíthatjuk nekünk tetsző szezonális, színes zöldségekkel. A végén -ha még szükséges-, egy kicsit sűrítjük és belekeverhetjük a reszelt tormát és egy pici ecetet(esetleg cukrot), szükség szerint után ízesítjük. Tálalásnál a tetejére a pulykasült szeleteket halmozzuk, a tejszínből és tejfölből creme fraiche-t hamisítunk és ezzel pettyezünk kedvünkre. Ha ezt még fokozni akarjuk, sült hagymával győzhetjük meg a még hezitálók megfogyatkozott csapatát.

További olvasnivalók