Család-barát

Narancsos szamóca leves köleses túrógombóccal

Hozzávalók:
Szamóca 50 dkg
Cukor 15 dkg
Keményítő 5 dkg
Narancs 1 db
Narancslé 2 dl
Tehéntúró 10 dkg
Főtt köles 10 dkg
Porcukor 5 dkg
Mandula vagy fehércsoki forgács

Elkészítés:
Elsőként a narancs felkockázott héját a cukorral együtt feltesszük karamelizálódni. Ha már nekünk tetszően barna, vagy csak egyszerűen magába szívott a narancshéj egy kis cukrot felöntjük kb. fél liter vízzel. Ha felforrt, a keményítőt kis vízzel elkeverve hozzáadjuk és visszaforraljuk. Csipet só, félretesszük. Ha kihűlt, a tisztított friss(vagy szezonon kívül mirelit) szamócát és a narancslét hozzáadva egyneműsítjük, vagy akár hagyhatjuk darabosan is egy kicsit, majd hűtőbe vele! A túrót összedolgozzuk a kölessel, a porcukorral és egy csipet sóval, majd némi pihentetés után nedves kézzel golyókat formázunk belőle, amit pirított mandula szeletekbe vagy fehércsoki forgácsba forgatunk. Tálalás: Első a leves, betétje a túrógombóc, dísze további szamóca darabkák lehetnek(a sült hagyma ezúttal elhagyható).

További olvasnivalók