Család-barát

Kalács

Hozzávalók:
Tészta:
650 g Finom fehér liszt
310 g Tej
80 g Margarin
1 db Tojás
98 g Kristálycukor
25 g Élesztő
6 g Só
1 g Aszkorbinsav

Lekenéshez:
1db Tojás

Elkészítés:
A lisztet átszitáljuk fémtálba, hozzáadjuk a sót és az aszkorbinsavat. Elkeverjük egyneművé, majd egy krátert csinálunk a liszt közepébe.
A tejet kb. 30-32°C-ra felmelegítjük, majd hozzáadjuk a kristálycukrot illetve az élesztőt, hagyjuk felfutni. A margarint mikróban megolvasztjuk. Ezt követően a feltört tojást, a margarint illetve a felfuttatott élesztőnket beleöntjük a liszt kráterben és addig dagasztjuk, amíg a tészta össze nem áll és el nem válik a csésze falától.
A tésztát letakarjuk nedves konyharuhával, és hagyjuk pihenni 15 percen keresztül.
A pihentetés után 6 egyenlő részre osztjuk és kb. 30-35 cm-esre szálakká sodorjuk és nyújtjuk őket (ügyelve arra, hogy lehetőleg a tészták ugyanolyan hosszúak legyenek és a középső egyharmad kissé vastagabb legyen, mint a szélsők, ettől lesz szép a formája).
Ezt követően 6-os fonással megfonjuk a kalácsot, majd megfordított, sütőpapíros lemezre rakjuk a megfont kalácsot, lekenjük tojással, majd letakarjuk nedves konyharuhával és hagyjuk kelni kb. 1 órát, olyan helyen ahol nincs huzat. A kelesztés akkor megfelelő, ha a kalács tésztát finoman megnyomva már nem rúgja vissza magát egyből.
Kelesztés után lekenjük újra teljes tojással a felületét és 170°C-ra előmelegített sütőben kb. 30-35 percig sütjük, míg arany barnára nem sül. A sütés megfelelősségét fogpiszkáló teszttel ellenőrizhetjük.

További olvasnivalók