Család-barát

Tarte tartin

Hozzávalók egy nagy piteformához (26-28 cm átmérőjű):
Tészta:
180 g liszt
90 g hideg vaj
5-6 evőkanál hideg víz
csipet só

Almás töltelék:
kb. 3 alma (keményebb fajta; kb. 350 g megtisztítva mérve)
200 g cukor
150 g vaj
½ vanília rúd

Elkészítés:
A tésztához a lisztet, a vajat összemorzsoljuk, majd hozzágyúrjuk a vizet, sót és összeállítjuk a tésztát. A kész tésztát alufóliába csomagolva kb. fél órára a hűtőbe tesszük pihenni. Az almás töltelékhez az almákat meghámozzuk, a magházukat eltávolítjuk, és vastagabb szeletekre vágjuk. A cukrot alacsony lángon karamellizáljuk, majd hozzáadjuk a vajat és a szeletelt almát. A karamell ekkor kicsit összeugorhat-megkeményedhet, de ahogy az alma párolódni kezd, szépen fel fog olvadni újra. Az almát néha megkeverve addig pároljuk, míg meg nem puhul, de még nem esik szét. Az almaszeletekkel kirakjuk a piteforma alját, a szirupos-karamelles levét is rákanalazzuk. Az omlós tésztát lisztezett felületen egy kicsit nagyobbra nyújtjuk a piteformánál. A kinyújtott tésztát az almatöltelékre fektetjük, a piteforma szélénél kézzel óvatosan a töltelék alá igazgatjuk. 180°C-ra előmelegített sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Kivesszük a sütőből, majd pár perc várakozás után óvatosan egy tányért illesztünk a piteformára, és kifordítjuk a formából a tortát, hogy a karamellezett almák felűre kerüljenek.

További olvasnivalók