Család-barát

Epres-tejcsokoládé mousse torta

Mandulás jaconde:
tojásfehérje 100 g
cukor 20 g
mandulaliszt 150 g
porcukor 130 g
tojás 4 db 200 g
olvasztott vaj 30 g
kakaó 20 g

A tojásfehérjét habbá verjük a cukorral, az egész tojásokat simára keverjük a porcukorral és a mandulaliszttel, majd hozzákeverjük a fehérjehabhoz és lazán belekeverjük a szitált kakaót és az olvasztott vajat. Csomómentesre, simára keverjük, majd szilikonos sütőpapírra lapot kenünk és sütjük; 170°c, 7-8 perc, világosbarnára. Sütés után karikával, kiszúróval méretre szúrjuk.
tejcsokoládé mousse: Tej 100 g Tejszín 100 g tejcsokoládé 300 g Tejszínhab 200 g Zselatin (oldott) 20 g Só 2 g A tejet és tejszínt felforraljuk, ráöntjük a csokira és simára keverjük. Ha langyosra hűlt, belekeverjük a zselatint és a tejszínhabot, majd desszert formába a piskótalap tetejére töltjük és fagyasszuk.

Cookies (csokis keksz):
gluténmentes liszt 25 g
mandula liszt 25 g
vaj 30 g
cukor 30 g
barnacukor 20 g
tojás 10 g
kakaó 10 g
szódabikarbóna 1 g
só 1 g

A hozzávalókat gyors gyúrással, tésztává gyúrjuk, majd hűtőben dermesztjük. 4-5 mm vékonyra kinyújtjuk és sütjük; 160°c, 15 perc. A kihűlt kekszet apró darabokra tőrjük.

Eper coulis (lekvár, zselé):
eper 200 g
cukor 40 g
pektin 10 g
zselatin(oldott) 20 g
Az epret felforraljuk, leturmixoljuk majd belekeverjük a cukorral elkevert pektint és oldódás után az olvasztott zselatint. Szitán áttörjük! Miután kihűlt a cookies lapra kenjük és kifagyasztjuk!

Csokoládé glazúr:
tejszín 200 g
glükózszirup 100 g
étcsokoládé 60% 200 g
A tejszínt felforraljuk a glükózzal, majd az étcsokoládéval simára keverjük.
Összeállítjuk a tortánkat. A pikótára tortakarikát helyezünk és a csokoládé mousse felét rákenjük, ráhelyezzük a kifagyasztott epercoulis-t, majd a maradék krémmel lezárjuk, dermesztjük és a csokoládé glazúrral bevonjuk. Gyümölcsökkel, virággal, macaronnal díszítjük!

További olvasnivalók