Család-barát

Gluténmentes túrós pogácsa Zelleitündi módra

Hozzávalók:
– 30 dkg gluténmentes lisztkeverék süteményekhez 500g
– 2 dkg élesztő
– 0,5 dl laktózmentes tej
– 1-2 evőkanál laktózmentes tejföl
– 1 tojássárgája
– 3 teáskanál hímalája só
– 12,5 dkg laktózmentes tehéntúró
– 14 dkg laktózmentes vaj
tetejére
– 1 tojás
– fekete szezámmag vagy fekete köménymag a szóráshoz

Elkészítés:
A hozzávalókat kimérjük. A tejet meglangyosítjuk és felfuttatjuk benne az élesztőt egy kis lisztkeverékkel (természetesen a kimért mennyiségből). Közben a többi lisztkeveréket és a vajat elmorzsoljuk, hozzáadjuk a túrót a felfutatott élesztőt, majd a sót, és a tejfölben elkevert tojássárgát. Ha keménynek érezzük a tésztát nyugodtan tegyünk hozzá még tejfölt vagy tejet, mert inkább lágyabb tésztát kapjunk. Jól kidolgozzuk a tésztát, és kelesztőtálba tesszük kb. egy órára. Amikor megkelt, másfél ujjnyi vastagra kinyújtjuk a tésztánkat és kisebb nagyságú pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk őket és a tojással megkenjük a tetejüket és megszórjuk a fekete szezámmaggal. 20 percet pihentetjük és 190 C fokra előmelegített sütőben 10-14 perc alatt aranybarnára sütjük. Még langyosan a legfinomabb!

További olvasnivalók