Család-barát

Gluténmentes szénhidrátcsökkentett fánkok Zelleitündi módra

Hozzávalók:
– 10 dkg csökkentett szénhidráttartalmú gluténmentes lisztkeverék
– 10 dkg ropogós héjú kenyér és péksütemény lisztkeverék
– 1 tojás
– 1 tojás sárgája
– 1,5 dkg gluténmentes friss élesztő
– 1 kávéskanál szódabikarbóna
– 1 evőkanál friss citromlé, esetleg almaecet
– fél citrom reszelt héja
– 3 dkg eritrit
– 1 evőkanál négyszeres édesítő
– csipet só
– 2 dkg vaj/kókuszolaj
– 200 g tej/növényi tej
– 1 teáskanál rum
– 1 kávéskanál vanílakivonat vagy őrlemény
– a sütéshez olaj vagy kókuszolaj

Elkészítés:
Az élesztőt fél dl langyos tejben felfuttatjuk a kimért mennyiségből természetesen. Közben a szárazanyagokat kimérjük jól elkeverjük. A maradék tejet a tojást és a sárgáját, az olvasztott vajjal a citromlével elkeverjük és hozzáadjuk a szárazanyagokhoz a felfuttatott élesztővel együtt. Elkeverjük. Először sűrű nokedliszerű tésztát kapunk, ami szépen besűrűsödik. Pár perc átgyúrás elteltével szépen összaáll a tészta. Egy picit lágyabb tésztát kell kapjunk, mint a gluténmentes kenyér tészta. 30-40 percen keresztül letakarva langyos helyen kelesztjük.
Ha megkelt, akkor egy kis gluténmentes lisztezett deszkán enyhén kilapogatjuk, kinyújtjuk másfél ujjnyi vastagra. Nagyobb pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. (7 cm-es átmérőjűvel)
Letakarva pihentetjük, míg az olaj felforrósodik.
Ha forró az olaj mehetnek bele a fánkocskák. A közepébe mélyedést készítünk az ujjunkkal és beletesszük az olajba azzal a felével lefelé, ami eddig felül volt. Fedő alatt pár perc alatt megsütjük, majd levesszük a fedőt és a másik felét is megsütjük.
Papírtörlőre szedjük, majd meghintjük porrá őrőlt eritrittel és cukormentes baracklekvárral tálaljuk.
10 db közepes fánk lesz belőle.

További olvasnivalók