Család-barát

Knédligombóc pirított sülthús-forgáccsal és remulád mártással

Knédli:
Hozzávalók:
Liszt 50 dkg
Élesztő 2,5 dkg
Cukor 1 tk
Víz 1,5-2 dl

Hagyma 1 kisebb fej
Fűszerpaprika (remek, ha füstölt)
Zsír 1 ek

A lisztet a cukorral, a felfuttatott élesztővel, sóval és annyi vízzel összedolgozzuk, hogy jól kezelhető tésztát kapjunk. Egy órát hagyjuk kelni. Ezután kis gombócokra osztjuk és a gombócokból – azokat kinyújtva – ujjnyi vastag szalagokat formázunk. A zsiradékon lepirított finomra vágott hagymán, megfuttatjuk a fűszerpaprikát (pofa) és ezzel a tésztacsíkokat megkenjük. A tésztaszalagot megcsomózva szép gombócokat formázunk. Kevés pihentetés után gőzöljük ki őket. A gőzölés, ha nincs gőzölőnk, történhet a sütőben, ha egy tepsi vizet beteszünk mellé. Elkészíthető a knédlink egy fazékban is melybe szűrőt helyezve a tetejére pedig konyharuhát téve, remek eredményt érünk el.

Pirított sülthús-forgácsok:
Hozzávalók:
Sülthús 40 dkg
Zsiradék 5 dkg
Petrezselyemzöld
Újhagyma
Só, Bors

Korábban készített sülthúst vékonyra szeletelve, esetleg tépkedve, serpenyőben alaposan átpirítjuk. A pirításhoz használhatjuk a sült saját zsírját. Ízesítésben lehetünk kreatívok, de vegyük figyelembe a hús eredeti ízesítését. Mi itt kevés sót, borsot, sok petrezselymet, és újhagymát használunk.

Remulád mártás:
Hozzávalók:
Tojás sárgája 2 db
Repceolaj 2 dl
Tejföl 1 dl
Tejszín kedvünk szerint
Ecetes uborka, petrezselyem, tárkony
tárkonyecet, kapribogyó
só, bors, citromlé, mustár

Könnyű házi majonézből érdemes elkészíteni, – itt mi házi repceolaj majonézt készítettünk – de ha kényelmesebbek vagyunk használhatunk boltit is. A majonézünket kikönnyítjük tejföllel, tejszínnel és ízesítjük, ecetes uborkával, petrezselyem zölddel, tárkonnyal, tárkonyecettel, kapribogyóval. Sót borsot, citromlevet és jóféle mustárt persze nem felejtjük ki belőle. Érdemes hagyni egy estét, hogy az ízek összeérjenek, de nem hibázunk ha frissen készítjük el.

Ez az amitől receptünk ízeit összefogja, ne ússzuk meg az elkészítését. Bőven megéri a fáradtságot. A kisült húsunk szaftját a benne sülő dolgokkal együtt kissé továbbsütjük, karamellizáljuk. Leszűrjük, felengedjük némi alaplével, majd hosszan forralva a felére besűrítjük. Ezt megismételjük vörösborral, majd befejezésképpen vajjal forraljuk át. Ha gondosságunk ellenére nem értük el a kívánt sűrűsége, kevés keményítővel segíthetünk magunkon. Ízesítésénél a sósságára kell figyelnünk, ha kell – ritkán kell – pótoljuk. Ha a sült szaftja engedi ízesíthetjük kedvelt illófűszerünkkel, mi itt kevés kakukkfüvet használtunk

Jus (pecsenyelé):
Hozzávalók:
A sültünk szaftja
Mégannyi alaplé
Ugyanannyi vörösbor
Vaj 1-2 ek

Kakukkfű
Esetleg egy kevés keményítő

További olvasnivalók