Család-barát

Kölesfasírt

Hozzávalók:
zsemlemorzsa 10 csapott ek
köles 10 púpozott ek
olívaolaj 4 mk
rozsliszt 4 közepes ek
tojás 4 közepes db
vöröshagyma 1 kisebb db
sárgarépa 2 közepes db
petrezselyemzöld kb. 2 tk
fokhagyma 2 gerezd
borsikafű, őrölt feketebors, só, őrölt fűszerpaprika

Elkészítés:
A kölest kétszeres mennyiségű sós vízben puhára főzzük meg, majd hagyjuk kihűlni.
A tojás felét főzzük keményre, hagyjuk ezt is kihűlni.
A sárgarépát nagylyukú reszelőn reszeljük le, a vöröshagymát és a fokhagymát vágjuk apróra.
A köleshez adjuk hozzá a répaféléket és a hagymákat, ízesítjük édesnemes pirospaprikával és borsikafűvel (vagy őrölt borssal), majd enyhén sózzuk meg.
A rozsliszttel és a maradék tojással közepesen lágy masszává dolgozzuk össze.
A kihűlt kemény tojásokat kockázzuk fel és keverjük a masszába.
Kiolajozott, zsemlemorzsával kihintett formába tesszük, amit egy tepsire rakunk, és forrásban lévő vizet öntünk alá, hogy kb. 2 cm magasan ellepje a formát.
Előmelegített, 200 fokos sütőben kb. 40 percig gőzöljük.
A formában hagyjuk kihűlni, így könnyebben szeletelhető.

További olvasnivalók