Család-barát

Család-barát – receptek

Szatmári Szilvalekvárral töltött fánk

Hozzávalók:
1 kg liszt
10 dkg vaj
1 csipet só
2 tojás
0,5 l tej
5 dkg élesztő
2 teáskanál cukor
1 liter olaj
szatmári szilvalekvár

Elkészítés:
A liszthez hozzáadjuk a csipet sót, majd a vajat és elmorzsoljuk benne. A tejet langyosra melegítjük a cukorral, majd az élesztőt a cukros tejben felfuttatjuk. A lisztes, vajas keverékhez hozzáadjuk a két egész tojást, majd az élesztős tejet, és az egészet összegyúrjuk, bedagasztjuk. Ha igényel még lisztet a tészta, akkor teszünk még hozzá. A tészta akkor jó, ha nem tapad a kezünkhöz és könnyen kijön a tálból. Fél órát pihentetjük, kelni hagyjuk. Ezután kilisztezett deszkán kisebb labdányi darabokat vágunk a tésztából, melyből 20×10 cm téglalapokat nyújtunk kézzel. Ezeket megkenjük szilvalekvárral, majd az egyik végét ráhatjuk a másikra és a szélein összetapasztjuk, hogy a lekvár ne szivárogjon ki. Ezután finom mozdulatokkal kézzel hosszú kígyó fánkokat sodrunk a tésztából. A fánkokat egyesével az olajban kisütjük.

További olvasnivalók