Család-barát

Család-barát – receptek

Tökéletes hasábburgonya

Hozzávalók:
2-3 hosszabb formájú sütnivaló burgonya
1,5 l olaj

Elkészítés:
1. A burgonyát hámozzuk meg, öblítsük le és töröljük szárazra. Vágjuk 7-8 mm-es csíkokra. NE ÖBLÍTSÜK LE. Szükségünk lesz a keményítőre, hogy ropogós legyen a sütés végére.
2. Hevítsük fel az olajat 150°C-ra. Süssük kb. 1 percig, majd szedjük ki rácsra (tepsit papírozzuk ki és úgy tegyük fölé a rácsot). Tegyük hűtőbe vagy lefedve az erkélyre. 10 perc múlva, ha érezhetően hideg, akkor süssük tovább, míg a szélei szép barnára sülnek.
3., Szedjük át egy fém tálba és mozgassuk meg benne, hogy a hirtelen képződő gőz mielőbb távozzon. Sózzuk meg, ha már ehetően meleg.

Cheddar szósz:
Készítsünk besamelt 25 g vajból és 25 g lisztből, amit 1-1,5 dl tejjel öntünk fel. Olvasszunk fel benne 50 g cheddar sajtot. Amikor elolvadt sózzuk meg, és ha szükséges további vajat adjunk hozzá, hogy krémes legyen.

További olvasnivalók