Család-barát

Csíki szarvas steak mázas fűszeres mártással, lestyános burgonya puliszka gombóccal, gyökér ropogóssal

Hozzávalók:
Szarvas nyak – 60 dkg
Babérlevél – 4 db
Borókabogyó – 5 szem
Fokhagyma – 1 fej
Só – 8 dkg
Cukor – 2 dkg
Fekete bors – 1 dkg
Sárgarépa – 15 dkg
Fehérrépa – 15 dkg
Burgonya – 30 dkg
Puliszka dara – 12 dkg
Tojás – 3 db
Lestyán – 5 dkg
Petrezselyem – 5 dkg
Fehér morzsa – 10 dkg
Vaj – 6 dkg
Áfonyás sör – 3 dl
Áfonya lekvár – 6 dkg
Olaj 5 dl ( zöldség ropogós sütéséhez)

Elkészítés:
A vadhúst tisztítás és formázás után a fűszerekkel 2,5 órát pároljuk. A húst kivesszük belőle. Ezután hozzáadjuk az ízesített sört, a lekvárt és lassan vissza redukáljuk a mártást. A főtt burgonyát és a kukoricadarát összekeverjük, hozzáadjuk a tojást, majd megsózzuk. Ezt követően is gombócokat formázunk belőle, 15 percet pihentetjük, forró vízben kifőzzük. A fehér morzsát nagyon halványra pirítjuk, majd lestyánnal és a petrezselyemmel homogén állagúra turmixoljuk, ezt követően beleforgatjuk a két gombócot. A gyökérzöldségeket hajszálvékonyra vágjuk és 150 C°-os, olajban lassan kisütjük, lecsepegtetjük, ezután papírtörlőre helyezzük. A hús párolása után visszamaradt mártást krémesítjük, vajjal sűrítjük. Tálaláskor a húst megpirítjuk, a mártást a húsra merjük, mellé rakjuk a zöldség ropogóst és a puliszka gombócot, amit előtte zöld morzsába forgattunk. Ezt követően tálaljuk az ételt.

További olvasnivalók