Család-barát

Farsangi fánk

Hozzávalók:
– 6 tojás sárgája
– 1,5 csomag (kb. 7,5 dkg) élesztő
– 2 ek. kristálycukor
– 1 kg átszitált liszt
– csipet só
– 2 cs. vaníliás cukor
– 10 dkg vaj
– 1 dl rum
– kb. 1 liter tej
– 1 citrom reszelt héja
– tálaláshoz porcukor vagy baracklekvár

Elkészítés:
1. A másfél csomag élesztőt 1,5 dl langyos tejben 2 ek. kristálycukor hozzáadásával felfuttatjuk.
2. A vajat a tojássárgákkal habosra keverjük, ezután hozzáadjuk az 1 kg szitált lisztet, csipet sót, 2 csomag vaníliás cukrot és az 1 dl rumot.
3. Végül annyi tejet (kb. 1 liter) öntünk hozzá, hogy egy könnyű tésztát kapjunk.
4. A tésztát simára dagasztjuk, majd kelni hagyjuk (ha megkelt, és már majdnem kifolyik az edényből, akkor a tetejét újra átdagasztjuk, hogy kicsit összeessen a tészta, és még egyszer kelesztjük, ezáltal lazábbá válik).
5. Ujjnyi vastagra kinyújtjuk, kiszaggatjuk, és a deszkán is kelni hagyjuk.
6. Forró olajban – először fedő alatt- sütjük néhány percig , majd amikor színt kap, átfordítjuk, de előtte jól meglocsolgatjuk a fánkot a forró olajjal, hogy szép „szalagot” kapjon
7. Miután világosbarnára sült, hagyjuk kihűlni, majd szórjunk rá porcukrot, de baracklekvárral is nagyon finom!

További olvasnivalók