Család-barát

Család-barát – receptek

Dupla sajtos szuflé ropogós baconnel/feketeerdei sonkával

Hozzávalók 3db szufléhoz:
1,5 evőkanál (24g) sózott teavaj
1,5 evőkanál (12 g) Nagyi Titka búzaliszt
½ csésze (125 ml) tej
1 csipet őrölt szerecsendió (elhagyható)
2 nagy tojás, elválasztva
¼ csésze (60 ml) tejszín (ha van 30% zsírtartalmú legyen)
1 csésze (75 g) a kislyukún reszelt sajtok (pl. fele füstölt, fele ementáli, gouda vagy egyéb a lényeg, hogy íze legyen)
1kis evőkanál apróra vágott snidling vagy az új hagyma zöld része
1 evőkanál apróra aprított petrezselyem
2 tekerés tengeri só
2 tekerés színes bors

Kikenéshez:
Kb. 1 evőkanálnyi sózott teavaj – ezzel kenjük ki a formákat
Kb. 1,5 evőkanál (5 g) finoman reszelt parmezán (vagy olasz kemény sajtok) sajt. Ezzel fogjuk kihinteni a kivajazott formákat.

Kenéshez:
kb. 1 evőkanálnyi tejszín (ezzel kenjük majd le a már 1x megsült szuflénkat)

Tetejére:
Reszelt sajtok és parmezán vagy olasz kemény sajtok reszelve.
+ kockára vágott bacon és/vagy fekete erdei sonka. (Ez jön a már 1x megsült szufléra amikor megkentük tejszínnel) – opcionális, de nagyon jó ízt ad neki.
+ apróra vágott petrezselyemmel is meglehet szórni (opcionális)

Elkészítés:
A szuflé formákat kenjük ki (alját-oldalát mindenhol) vajjal és szórjuk meg parmezánnal vagy reszelt olasz kemény sajtokkal. Tegyük be a hűtőbe.
Közben melegítsük elő a sütőt 180 fokra, alsó-felső sütési mód, rács középen.
Válasszuk szét a tojásokat. A fehérjét verjük kemény habbá és tegyük félre.
Egy magas falú lábasban olvasszuk meg a sózott teavajat közben adjuk hozzá a lisztet és kevergessük közepes lángon, amíg szépen fel nem olvad benne. Ez kb. 2-3 perc. Majd habverővel keverjük hozzá adagonként a tejet és hagyjuk, hogy elegyedjen. Majd vegyük le a tűzhelyről.
Egy másik nagyobb (üveg) tálba tegyük bele a tojások sárgáját, adjunk hozzá kevés forró keveréket, finoman keverjük, majd lassanként adjuk hozzá a többi keveréket is. Adjuk hozzá a tejszínt, sót, borsot és hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni. (ez pár perc általában). Ezt követően adjuk hozzá az aprított petrezselymet, aprított snidlinget/új hagyma zöld részét és a reszelt sajtokat. Óvatosan egy spatula segítségével keverjük össze.
Majd finoman adagonként spatula segítségével keverjük hozzá a kemény tojásfehérjehabot.
Ezt a keveréket öntsük az eddig hűtőben hűlt formákba – kb. ¾-ig és rakjuk őket be a sütőbe. 30 percig sütjük őket, és/vagy amíg szép aranybarna színe nem lesz.
Tipp: Az első 20 percben ne nyissuk ki a sütő ajtaját!
Vegyük fel a sütő hőmérsékletét 200C fokra!
Ha kész, egy kis késsel lazítsuk meg az oldalát a szuflé formának és borítsuk ki egy sütőpapírral bélelt jénaiba. Fordítsuk meg őket, a lényeg, hogy a sült, aranybarna fele legyen felül. Kenjük meg őket tejszínnel, rakjuk rá a kockázott bacont/fekete erdei sonkát és a sajtokat (ennek is jól áll, ha parmezán vagy olasz kemény sajtok keverednek a többi reszelt sajthoz).
Szórjuk meg picit aprított petrezselyemmel (opcionális) – és mehetnek a szuflék másodszor is a sütőbe (ekkor már ugye szuflé forma nélkül szabadon a sütőpapírral bélelt jénaiban). Itt viszont már maximum 10 percig sülnek, míg a sajt szép aranybarna színt nem kap.
A dupla sajtos kétszer sütött szufléink készen vannak!
Fontos, a szuflé csak frissen jó!

További olvasnivalók