Család-barát

Lencseburger

Hozzávalók:
A hamburgerzsemléhez:
2 dl langyos tej
2 ek. cukor
1 tk. só
40 g olaj
1 tojás+ 1 tojás a kenéshez
100 g joghurt
60 dkg teljes kiőrlésű liszt
1 ek. céklapor
2 dkg élesztő
fekete szezámmag a szóráshoz

A lencsefasírthoz:
25 dkg lencsekonzerv
1 kis fej vöröshagyma
2 g. fokhagyma, 1 tojás
1 cs. petrezselyem
5 dkg zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
1 ek. tejszínes krémsajt
1 tk. fűszerpaprika
zöldsaláta

frissen őrölt bors
1 tk. őrölt római kömény

Céklakrémhez:
2 db főtt cékla
25 dkg fetasajt
őrölt bors
½ citrom leve
őrölt római kömény
1 ek. olívaolaj
1 tk. balzsamecet

Elkészítés:
A zsemléhez valókat összevegyítjük, robotgéppel dagasztjuk, majd duplájára kelesztjük. Miután megkelt, lisztezett felületre borítjuk és 8 egyforma, kb. 120 g-os darabba vágjuk a tésztát. Egyenként megformázzuk a zsemléket, majd sütőpapírral bélelt tepsire ültetjük őket. Hagyjuk ismét duplájára kelni, lekenjük a felvert tojással, megszórjuk szezámmaggal és 180 fokos sütőben sütjük kb. 18 percig.
A lencsét leszűrjük, lecsepegtetjük és keverőtálba rakjuk. A finomra vágott vöröshagymát és a zúzott fokhagymát 2 evőkanál olajon lepirítjuk és a lencséhez adjuk. 1 tojást felverünk és szintén a lencséhez keverjük. A finomra vágott petrezselyemmel, római köménnyel, fűszerpaprikával, sóval, borssal ízesítjük. Hozzákeverünk 2-3 k. zsemlemorzsát és a krémsajtot és jól összedolgozzuk a masszát, ha nem szeretnénk darabosra, akkor botmixerrel pürésítsük. Pihentetjük kicsit. Ha túl lágy lenne, akkor adhatunk hozzá még egy kis zsemlemorzsát, ha esetleg túl kemény, akkor egy kis krémsajtot.
Lapos pogácsákat formálunk a masszából. Megforgatjuk zsemlemorzsában és forró olajban ropogósra sütjük. Vagy megspricceljük kevés olajjal és sütőpapírral bélelt sütőlemezen a sütőben sütjük meg 220 fokon, kb. 20 perc alatt.
Közben elkészítjük a céklakrémet: A főtt céklát apró kockára vágjuk. Meglocsoljuk citromlével, sózzuk (de csak óvatosan, mert a feta sós), őrölt borssal és őrölt római köménnyel megszórjuk. Belemorzsoljuk a fetasajtot, olívaolajjal, pici balzsamecettel meglocsoljuk és botmixerrel pürésítjük.
A zsömléket félbevágjuk, megpakoljuk a salátalevéllel, rárakjuk a lencsefasírtot, rákenjük a céklakrémet és beborítjuk a zsömle másik felével.

További olvasnivalók