Család-barát

Család-barát – receptek

Mézes zserbó

Hozzávalók:
Tészta hozzávalók:
– 45 dkg sima liszt
– 10 dkg vaj
– 17 dkg kristálycukor
– 5 dkg méz
– 1 dkg szódabikarbóna
– 0,7 dl víz
– 3 db tojás

Krém hozzávalók:
– 6 dl tej
– 10 dkg búzadara
– 23 dkg vaj
– 23 dkg kristálycukor
– 1.5 ek. vaníliás cukor
– 43 dkg baracklekvár
– 17 dkg csokoládé (szükség esetén 5 dkg vaj)

Elkészítés:
1. A lisztet elmorzsoljuk a vajjal, hozzáadjuk a cukrot, a mézet, a tojást, és a tejjel összedolgozzuk a tésztát.
2. Lisztezett deszkára borítjuk, négy egyforma cipóra osztjuk, majd kb.25×30 cm-es lapokra nyújtjuk, amelyeket a tepsink hátulján vagy sütőlemezen, 180 fokra előmelegített sütőben, kb. 5-6 perc alatt egyesével megsütünk. (Vigyázzunk, mert nagyon gyorsan sül és a méztől hamar barnul!) A lapokat sütőpapírra csúsztatjuk és hagyjuk kihűlni.
3. A krémhez a tejet a búzadarával és a vaníliás cukorral sűrűre főzzük és félre tesszük hűlni.
4. A vajat habosra keverjük a porcukorral és a kihűlt grízes krémhez keverjük.
5. Egy lapot megkenünk a grízes krém felével, ráhelyezzük a második lapot, ezt megkenjük a baracklekvárral. Újabb lapot teszünk rá, erre kenjük a maradék grízes krémet, majd befedjük a negyedik lappal.
6. A csokit gőz felett felolvasztjuk, szükség esetén tehetünk bele 5 dkg vajat, majd a sütink tetejére kenjük. A süteményünket csak másnap szeleteljük, addigra a tészta megpuhul, és könnyebben vágható.

További olvasnivalók