Család-barát

Család-barát – receptek

Mákosguba- torta

Hozzávalók (22 cm):
Mákos guba:
– 7 szikkadt kifli
– 5,5 dl tej
– 220 g cukor
– 24 g vaníliás cukor
– 5 dl habtejszín (30-35 %-os)
– 200 g mák
– 3 tojássárgája
– ½ vaníliarúd

Meggyzselé:
– 2-3 dl meggylé
– 50 g cukor
– 40 g vanília puding
– 200 g meggy

Vaníliakrém:
– 3 dl tej
– 20 g vaníliás cukor
– 120 g cukor
– 40 g vanília puding
– 3 dl habtejszín (30-35%-os)
– ½ vaníliarúd

Tojáshab:
– 100 g tojásfehérje
– 200 g cukor

Elkészítés:
1. A tejet a vaníliás cukorral, valamint a cukorral, vaníliarúddal forraljuk fel.
2. Adjuk hozzá a habtejszínt, valamint a mákot, és hűtsük le.
3. Ha kihűlt, adjuk hozzá a tojássárgáját, és kavarjuk csomómentesre.
4. Majd öntsük a felkarikázott kiflire, és kavarjuk össze, hogy mindenhova jusson a mákos tejből.
5. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntsük bele, majd oszlassuk el.
6. Előmelegített sütőben, 200°C-on süssük 30 percig.
7. A meggyléhez adjuk hozzá a cukrot, valamint a pudingport, kavarjuk csomómentesre, és főzzük sűrűre.
8. Keverjük hozzá a meggyet.
9. A kihűlt alap köré tegyük vissza a tortakarikát, és oszlassuk el a tetején a meggyzselét úgy, hogy a szélétől 1 cm-t hagyjunk ki.
10. A vanília krémhez a tejből, cukorból, vaníliás cukorból, vaníliarúdból, valamint pudingporból főzzünk sűrű krémet.
11. A keményre vert habtejszínhez forgassuk hozzá több részletben a kihűlt krémet.
12. Majd oszlassuk el a meggyzselé tetején, és tegyük legalább 4 órára a hűtőbe.
13. Vízgőz felett a tojásfehérjét a cukorral verjük kemény habbá.
14. Oszlassuk el a krém tetején, és karamellizáló pisztollyal karamellizáljuk meg a tetejét.
15. (Érdemes a tortakarikát csak a hab eloszlatása, majd visszahűtése után leszedni, hogy a krém ne olvadjon le.)
Sütési idő: 30 perc
Sütési hőfok: 200°C

További olvasnivalók