Család-barát

Család-barát – receptek

Aszalt gyümölcsös bejgli recept

Hozzávalók: 3 darabhoz (1 db áfonyás-diós; 1 db barackos-diós; 1 db szilvás-mákos):
1) Tészta (3 bejglihez):
– 350 g búza finomliszt (BL-55)
– 160 g margarin
– 4 g só
– 12 g élesztő
– 30 g kristálycukor
– 1,1 dl zsíros tej
– fél tojás

2) Diós töltelék (2 bejglihez):
– 125 g darált dió
– 110 g porcukor
– 30 g édes morzsa
– 0,35 dl víz
– 50 g aszalt barack
– 50 g aszalt áfonya

3) Mákos töltelék (1 bejglihez):
– 53 g mák
– 65 g porcukor
– 15 g édes morzsa
– egy evőkanáll citromlé
– 0,15 dl víz
– 50 g aszalt szilva

Lekenéshez:
– 1 db tojás

Elkészítés:
1) Első lépésben egy tálba kimérjük a lisztet, sót és margarint, majd kézzel eldolgozzuk, egészen addig, míg a lisztes részek el nem tűnnek.
2) A tál közepére csinálunk egy mélyedést, amelybe beleöntjük a kimért porcukrot, tojást, langyos tejet, majd belemorzsoljuk az élesztőt is. Ezt követően az alapanyagokat eldolgozzuk. Addig dagasztjuk, míg el nem tűnik minden száraz anyag, és el nem válik a tészta a csésze falától.
3) A kidagasztott tésztát 3 egyenlő részre osztjuk szét, letakarjuk fóliával, majd pihentetjük 1 órán keresztül hűtőben.
4) Pihentetés közben elkészítjük a 2 féle tölteléket.
5) Pihentetést követően alálisztezve, a tésztákat téglalap alakúra nyújtjuk deszkán. A tészta felületét enyhén megvizezzük kefével. A diós tölteléket szétterítjük a tésztán, ügyelve arra, hogy a töltelék a két széléig érjen, a tészta felső és alsó részén 2-2 cm-t elhagyunk. A tölteléket enyhén belenyomjuk tenyérrel a tésztába. Felső üres részre ráhelyezzük szorosan az aszalt gyümölcsöket, majd lazán feltekerjük a bejglit.
6) A feltekert bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. A sütőpapírt alul enyhén bevizezhetjük, hogy rátapadjon a tepsire. Ezután egyenlő távolságra egymástól felhelyezzük a feltekert bejgliket, amelyeket tojássárgájával lekenünk ügyelve arra, hogy a bejglik két szélét is lekenjük, ellenben ne használjunk túl sok tojást se, mert ráragad a sütőpapírra a lecsorduló tojás.
7) A lekenés után a bejgliket hagyjuk száradni 30 percig, miután már nem ragad 2,5-3 órán keresztül kelesztjük (nem huzatos helyen, konyharuhával letakarva).
8) Kelesztés után villával vagy fogpiszkálóval megszúrjuk több helyen (hogy a sütés során felszabaduló vízgőz távozhasson, és ne nyíljon szét a bejgli), illetve lekenjük tojásfehérjével, hogy szép fénye legyen.
9) A sütőt előmelegítjük 200°C-ra és 30-32 percig sütjük légkeveréssel. A sütést ellenőrizhetjük fogpiszkáló teszttel, ha nem marad a fogpiszkálón tészta, akkor a bejgli készre sült.

További olvasnivalók