Család-barát

Család-barát – receptek

Mézeskalács

Hozzávalók:
45 dkg finomliszt
25 dkg átszitált porcukor
2 púpozott kávéskanál szegfűszeg, fahéj összekeverve
1 púpozott kávéskanál szódabikarbóna
3 egész tojás
15 dkg langyos méz

Elkészítés:
Az összetevőket először a száraz alapanyagokkal kezdve összekeverjük, majd a többi hozzávalót hozzáadva alaposan összegyúrjuk, összedolgozzuk. A tésztát letakarva 8-10 órán át pihentetni hagyjuk (nem kell hűtőbe tenni). Ha tovább pihen 2-3 órával is, nem gond. Pihentetés után a tésztát alaposan összegyúrjuk, majd minimum 0,5 cm vastagra nyújtjuk és tetszőleges formákat szaggatunk ki belőle. Sütés előtt tojásfehérjével, tojássárgájával lekenhetjük, illetve díszíthetjük olajos magvakkal (dió, mogyoró, szezámmag, tökmag). A sütés előmelegített sütőben 180 fokon történjen. Nagyon fontos, hogy csak addig süssük amíg halvány barna színe lesz. Ha sötétre hagyjuk, kiszáradhat a tészta. Sütés és kihűlés után tegyük jól záródó dobozba, hogy a puhaságát ne veszítse el. Tipp : ha mégis megszáradt a tészta tegyük bele egy jól záródó dobozba hámozott almacikkek mellé és legalább 1 napig ne nyissuk ki a dobozt. Az almából kiillanó nedvességet a mézes átveszi és megpuhul és még fűszerezi is a mézesünket.

Díszítő cukormáz:
1 tojásfehérjéhez kb. 20 dkg porcukrot habverővel alacsony fokozaton 2-3 perc alatt elkeverünk. Ne keverjük sokáig, magas fokozaton habosra ! Ízesíthetjük vaníliás cukorral és színezhetjük különböző színezékekkel.

További olvasnivalók