Család-barát

Család-barát – receptek

Ünnepi gyümölcskenyér

Hozzávalók a tésztához:
6 db tojás (M)
30 g teljes kiőrlésű liszt
90 g finomliszt
80 g barna cukor vagy ennek megfelelő mennyiségű édesítőszer
1 csomag vaníliás cukor
1 csomag sütőpor
3 ek zsemlemorzsa
összesen 350 g aszalt szilva, füge, mazsola, datolya, sárgabarack – tetszőleges arányban
50 g magas kakaótartalmú vagy hozzáadott cukormentes étcsokoládé
csipet só

Hozzávalók a csokoládémázhoz (elhagyható):
100 g magas kakaótartalmú vagy hozzáadott cukormentes étcsokoládé
50 g vaj vagy margarin
30 g felaprított dió vagy mandulapehely

Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra és béleljünk ki sütőpapírral egy hosszúkás kenyérsütő- vagy őzgerincformát. Válasszuk ketté a tojásokat. Egy nagyobb keverőtálban a sárgájákat keverjük fehéredésig a cukorral és a vaníliás cukorral, a fehérjékből csipet sóval verjünk kemény habot. A lisztet szitáljuk össze a sütőporral. Adjuk a sütőporos lisztet a tojássárgájás keverékhez, forgassuk át alaposan. Ebbe tegyük bele óvatosan, kis adagokban a felvert tojásfehérje-habot, vigyázzunk, ne törjük össze.
Süssük kb. 20 percig, tűpróbával ellenőrizzük, hogy elkészült-e.
Bevonhatjuk a gyümölcskenyeret csokoládémázzal is. Ehhez a süteményt hagyjuk langyosra hűlni, majd gőz fölött olvasszuk meg a csokoládét, adjuk hozzá a vajat/margarint, és fedjük be a mázzal a süteményt, amit díszíthetünk még enyhén megpirított diódarabokkal, mandulapehellyel is. Ezeket még az olvadt csokoládémázra szórjuk rá.
(A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége ajánlásával)

További olvasnivalók