Család-barát

Lisztmentes csokoládétorta

Hozzávalók ( 4-6 adag):
6 db tojás szétválasztva
30 dkg 60-70%-os étcsokoládé feldarabolva
15 dkg vaj felkockázva
5 dkg cukor
egy csipet só
kék marcipán a díszítéshez

Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tojásokat szétválasztjuk.
A hat tojássárgájához adjuk a cukor felét ( 2,5 dkg) és egy csipet sót.
Keverőgépben fehéredésig keverjük. Ez kb. 5 perc. Addig kell keverni, amíg felhabosodik, sűrű krém lesz belőle és majdnem kifehéredik, a habverő húzta csíkok pedig már megmaradnak a massza tetején.
Egy lábasban kb. három ujjnyi vizet forralunk, amikor forr ráhelyezünk a tetejére egy akkor edényt, pl. keverőtálat, ami kényelmesen ráfér. Az alja semmiképp ne érjen a vízhez! Az edénybe tesszük a feldarabolt csokoládét és a felkockázott vajat. Felolvasztjuk, néha megkeverjük. A massza legyen fényes, folyékony, de éppen csak olvadt és langyos.
A felolvasztott vajas csokoládét a cukros-tojásos masszához öntjük és alaposan lekeverjük.
Keverőgépben felverjük a tojás fehérjéket. Amikor már habos, de még nem kemény, hozzáadjuk a cukor másik felét ( 2,5 dkg). Tovább verjük, amíg szép fényes, sűrű lesz, és olyan kemény, hogy ha megfordítjuk az edényt, nem esik ki belőle.
A hab egyharmadát a csokoládés-tojásos masszához adjuk, és határozott mozdulatokkal elkeverjük, hogy teljesen homogén legyen. Ekkor hozzáadjuk a többi habot, de azt már csak óvatosan forgatjuk bele.
Sütőpapírból akkora kört vágunk, ami befedi egy 23 cm átmérőjű tortaforma alját.
Enyhén kivajazzuk a formát, így a papírt könnyen bele tudjuk ragasztani. Beleöntjük a masszát.
180 fokon kb. 20 percig sütjük! Ekkor még kissé lágynak tűnhet, de ez így van rendjén, amíg hűl továbbszilárdul! Lehűtjük, langyosan vagy hidegen tálaljuk. Adhatunk hozzá tejszínhabot, fagylaltot, gyümölcsöket is akár. A tetejét kék marcipánnal díszíthetjük!

További olvasnivalók