Család-barát

Vadas zsemlegombóccal

Hozzávalók:
– 70-80 dkg marhalábszár, vagy sertéslapocka
– 1 nagy fej vöröshagyma
– 3-4 szép szál sárgarépa
– 2 szál fehérrépa
– 1 édespaprika
– 6-8 babérlevél
– mustár
– 1 doboz tejföl
– 20 szem egész bors, só, esetleg ecet, olaj, liszt

Zsemlegombóc:
– 3-4 szikkadt zsemle
– 3-4 egész tojás
– liszt
– petrezselyem
– só, bors, olaj

Elkészítés:
A húst egy nagy fazékban egyben feltesszük, annyi vízzel öntjük fel, ami éppen ellepi. Mehet rá az apróra vágott hagyma, a karikákra vágott répák, a só, a babérlevél, egész bors, a paprika felezve.
Fedő alatt, lassú tűzön puhára főzzük a húst, jó 4-5 óra alatt. Ha kell, apránként pótoljuk a vizet közben.
Ha puha a hús, egyben kiemeljük, félretesszük.
A húslevesből kiszedjük a borsot, babérlevelet, a paprikát. A levet a benne főtt répákkal alaposan leturmixoljuk, selymes, krémes állagúra. Ne legyen folyós!
Visszatesszük a szószt a tűzre, és 2-3 evőkanálnyi mustárral, fél doboz tejföllel, esetleg fél kanál cukorral is ízesítjük. Kicsit sózzuk, esetleg 1 evőkanál ecetet is teszünk bele. Savanykás legyen, ne sós és ne édes!
Közben egy gyenge rántást csinálunk kb. 2 evőkanál lisztből. A forrásban lévő szószra zúdítjuk, így sűrítjük még. Ha kész a szósz, akkor a húst kisebb darabokban visszatesszük, hadd rottyanjon egyet.

A gombócokhoz a zsemléket apró kockákra vágjuk és nagy serpenyőben megpirítjuk-barnítjuk. Ne égjen el, de legyen kemény, roppanós. Levesszük a tűzről. A tojásokat felverjük, és a liszttel lágy, nokedli-szerű tésztát keverünk, sózzuk, borsozzuk a tésztát és egy csomag petrezselymet is beleaprítunk. Közben egy nagy fazékban vizet forralunk.
A zsemlekockákat a nokedli tésztába forgatjuk, és nedves kézzel kisebb gombócokat formázunk, amit egyből a lobogó, forró vízbe teszünk. Pár perc alatt megfő. Szűrővel lecsöpögtetjük, majd forró olajon átforgatjuk.
Tálaláskor 2-3 kis gombóc mellé szedünk a húsból és bőven körbeöntjük a vadasmártással.

További olvasnivalók