Család-barát

Paneer biriyani

Hozzávalók: 4 személyre
Basmati rizs 300 g
Víz 400 ml
Só, kaffir lime levél, curry levél, kardamom, csillagánizs, kurkuma
Vöröshagyma 100 g
Fokhagyma 20 g
Gyömbér 20 g
Zöldségek (szezon): 500 g
Olaj 100 ml
Vaj 50 g
Kesudió 50 g
Biryani masala, só
Friss koriander, menta
Házi sajt 250 g
Keményítő 30 g

Elkészítés:
A zöldségeket felvagdossuk csíkokra, vagy amire szeretnénk, a lényeg, hogy a keményebbek (pl. répa, káposzta) vékonyabbak legyenek, hogy ne kelljen sokáig pirítani, illetve egyszerre legyen kész a puhábbakkal. A vöröshagymát viszont vékony szálakra vágjuk, mert azt kell először megsütni, méghozzá barnára! A teljes olaj mennyiségét serpenyőbe öntjük és a felszeletelt hagymát megsütjük benne. Visszaöntjük az olajat egy edénybe, ha maradt a serpenyőben, akkor jó, mert a többi zöldséget is meg kell pirítgatnunk benne. Vagy egyszerre, vagy szakaszosan, attól függően, hogy hány személyre főzünk és mekkora a serpenyőnk. Közben a zöldségekre folyamatosan szórjuk a biryani masalát (ne sajnáljuk!), a fokhagyma és gyömbér pasztát és persze sózunk. A fűszerkeveréket megvehetjük készen, de magunk is kikeverhetjük, én most indiai ötfűszert használok csilivel, fahéjjal és borssal. A csillagánizs, a kardamom, a curry és lime levelek és a kurkuma abba a főzőlébe kerül, amiben időközben a basmati rizst feltettük. Ennél a mennyiségnél kb. másfélszeres vízben (ha többet készítünk, csökkentsük a víz mennyiségét) felrakjuk a rizst, az először nagy lángon, majd ha ki akar futni, visszaveszünk belőle. Mielőtt teljesen felveszi a vizet, a zöldségeket hozzárakjuk, megkavarjuk egy kicsit, és ha nem félünk mosogatni, egy kicsit odakapatjuk. Ilyenkor résen kell lenni, mert vékony a határ a hasznos és a haszontalan pörzsanyagok között. Végül megszórjuk a zöldekkel, kesudióval (vagy sima földimogyorót is használhatunk) és olvasztott vajjal locsoljuk. A paneert, vagyis a házi sajtot kockákra vagy egyéb tetszőleges idomokra vágjuk, keményítőbe forgatva, pici olajban körbesütjük és vagy összekeverjük a zöldséges, fűszeres rizsünkkel, vagy a tálalásnál porciózzuk ki, hogy mindenkinek egyformán jusson belőle. Friss koriander levelekkel, esetleg lime cikkekkel díszítve fejezzük be és mosolyogva várjuk a dicséretet.

További olvasnivalók