Család-barát

Család-barát – receptek

Gesztenyés kacsaragu leves őszi gyümölcsökkel

Hozzávalók: 4 személyre
Kacsamell 250 g
Vöröshagyma 150 g
Kacsazsír 50 g
Gesztenye massza 100 g
Gesztenyebél 100 g
Szezon gyümölcsök 400 g
Víz/alaplé 1500 ml
Tejszín 100 ml
Keményítő/rizsliszt 20-20 g
Fahéj, só, bors, szójaszósz
Cukor 50 g (elhagyható)

Elkészítés:
A kacsamellről lefejtjük a zsíros bőrt és mialatt a húst felkockázzuk, elkezdjük kisütni, hogy a főzés alatt is legyen mit majszolni. Mire a hagymát is felkockáztuk, már ki is lehet szedni a zsírból, ha ropogós. Utána a hagyma kerül a fazékba, ha egy kicsit már üveges, a kockázott mellhúst forgatjuk benne át, míg pörzsanyagokat nem kapunk. Lefedve puhára pároljuk, néha vízzel vagy alaplével öntözve, nehogy leégjen. Ha a húsi puha és a hagyma is szétesett, felönthetjük a kb. liternyi maradék vízzel/alaplével. Só, pici bors és fahéj már kerülhetett bele az elején is, de most pótoljuk, ha lemaradt. A gesztenyemasszát kikeverjük a levesből kimert forró lével, és a gyümölcsöket (alma, körte, birs, szilva, avagy akár a nyáron eltett meggy, barack), amiket a főzés alatt megtisztítottunk és felkockáztunk, persze ha van gesztenyénk, azt is. Ezek után gyorsan kikeverjük a keményítőt kicsi hideg vízzel és beleöntjük a gyorsan kevergetett forró levesbe, nehogy csomós legyen és kész. Azonnal levesszük a tűzről, nehogy a gyümölcs szétessen. A tejszínt most is hozzá önthetjük, de akár el is hagyható. Ebben az esetben ízesíthetjük egy csepp sötét szójaszósszal, ha tejszínnel készítettük, a kakukkfű jobban illik bele.

További olvasnivalók