Család-barát

Ferdinánd tekercs

Hozzávalók:
40 dkg finomliszt
3 db tojássárgája
4 dkg margarin
2 dkg élesztő
2 dl tej
2 ek. kristálycukor
csipetnyi só

A töltelékhez:
10 dkg vaj
14 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor

A locsoláshoz:
1 csomag vaníliás cukor
1-2 evőkanál kristálycukor
1,5 dl tejszín

Elkészítés:
Csészében, egy kiskanál cukorral először megfuttatjuk az élesztőt a tejben. A lisztet tálba szitáljuk, aztán a tojássárgájával, sóval, a többi cukorral és a felfuttatott élesztővel összegyúrjuk. A felolvasztott vajat hozzácsorgatjuk, és sima, rugalmas tésztává dagasztjuk. Konyharuhával letakarja, és jó félóra alatt a duplájára kelesztjük. A töltelékhez habosra keverjük a vajat a kétféle cukorral. A megkelt tésztát vékony, nagy téglalappá nyújtjuk, és megkenjük a cukros vajjal. Ezután felcsavarjuk, és a tekercsből kétujjnyi szeleteket vágunk. Kivajazott lábasba rakosgatjuk a tekercseket, nem túl szorosan egymás mellé. Langyos helyen ismét fél órán át kelesztjük, aztán előmelegített sütőben, 180C-on 20 percig sütjük. Közben felforraljuk a tejszínt a vanília kikapart belsejével és a cukorral. Az édes, vaníliás tejszínnel meglocsoljuk a tekercseket. További 12-15 percig sütjük, hogy szépen megpiruljon a teteje. A gyönyörű, fényes, cukormázas Ferdinándot, amint kivettük a sütőből, még forrón nagyobb tányérra borítjuk, aztán rögtön visszafordítjuk a süteményes tálra, mert ha kihűl, megkeményedik a karamell.

További olvasnivalók