Család-barát

Birsalmasajt

Hozzávalók:
1 kg birsalma
500 g nádcukor
pörkölt dió

Elkészítés:
A birset mosás után négybe vágom és a magházat kivágom belőle.
Az esetleges barna foltokat is lefaragom a külsejéről.
Nem szabad meghámozni !
Egy lábosban teszem a birseket és felengedem vízzel, hogy ellepje.
Fedő alatt puhára főzőm, kb forrástól számítva15 perc alatt megvan.
Leöntöm a főzőlevet, amit meg lehet menteni és később ha kihűlt, akkor ízletes üdítőitalként fogyasztható. Ha minden folyadékot leöntöttem róla, hozzáadom a nádcukrot, majd elkeverem. Ahogy elolvadt, egy kézi botmixerrel simára turmixolom. Ezután kis lángon, sűrű kevergetés mellett kb 1 óráig rotyogtatom, amíg jól be nem sűrűsödik. Vigyázzunk, hogy ne égjen le. Ha készen van, egy őzgerinc, vagy szilikon formát megvizezek, és beöntöm a masszát, a tetejét pedig elkenem simára. 2-3 napig hagyom hogy dermedjen, majd óvatosan egy rácsra borítom és hagyom,hogy1-2 hét alatt kiszáradjon, majd sütőpapírba csomagolva elteszem hűvös helyre.

További olvasnivalók