Család-barát

Család-barát – receptek

Diós sós-karamellás brownie Bio lekvárkülönlegességekkel

Hozzávalók:
Brownie-hoz:
180 g legjobb minőségű fekete csokoládé (legalább 75%)
180 g puha vaj
150 g cukor
3 friss tojás
85 g finom süteményliszt
40 g 20-22%-os keserű kakaópór
60 g darált dióbél
50-50-50g csokoládé darabok (ét, tej, fehér)

Sós karamellához:
250 ml 30% habtejszín
220 g kristálycukor
120 ml víz
1 evőkanál vanília kivonat
csipet tengeri só

30 g dióbél a díszítéshez
Bio sárgabaracklekvár, Bio szamóca dzsem

Elkészítés:
A csokit és a vajat vízgőz fölött megolvasztjuk és félretesszük kihűlni.
A tojásokat és a cukrot összekeverjük és egy robotgép vagy habverő segítségével 5-8 perc alatt kihabosítjuk.
A szoba-hőmérsékletűre hűlt csokoládékrémet a cukros tojáshabhoz keverjük.
Ezt követően a lisztet és a kakaóport 1-2x átszitálva – nagyon fontos, mert így lágyabb lesz a végeredmény – a keverékhez adjuk és csomómentesre keverjük.
A maradék csokijainkat felkockázva, valamint a diót őrölve vagy apró darabokban adjuk hozzá a keverékhez és keverjük el benne.
A brownie keveréket ezután öntsük egy tepsibe és süssük 180 Celsius fokon 25 percig.
A sós karamellához készítsünk elő minden hozzávalót és csak utána kezdjünk neki.
Ez azért fontos, mert az alapanyagokra gyorsan lesz szükségünk és a folyékony cukor komoly égési sérüléseket okozhat.
A cukrot és a vizet tegyük fel kis-közepes lángon főni kevergetés nélkül.
Amikor a cukor már elérte a borostyán sárga színt és buborékos, vegyük le a lángról.
3 részletben adagoljuk hozzá a tejszínt, amihez korábban hozzákevertük a vaníliát.
Végül adjunk hozzá 2 csipet tengeri sót és egy hideg – lehetőség szerint fém – edénybe átöntve hagyjuk kihűlni.
A sós karamellát, valamint a lekvárokat a brownie mellé kínáljuk.

További olvasnivalók