Család-barát

Család-barát – receptek

Padlizsánkrém

Hozzávalók:
1 db közepes méretű padlizsán
1 db tojássárgája
1 dl étolaj
1 teáskanál mustár
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt fekete bors
1-2 gerezd fokhagyma
1/2 fej vöröshagyma

Elkészítés:
Egy tepsit béleljünk ki alufóliával és 180 °C fokos sütőben kb. 40-60 perc alatt süssük puhára a padlizsánt. Ez függ a padlizsán nagyságától és a sütő teljesítményétől. Én időnként az ujjammal megnyomkodom a padlizsánt sülés közben, ha puha, akkor kész is. A bőrén is látszik, kicsit össze fog esni és ráncosodik.
A padlizsán héját sülés után húzzuk le és egy szűrőben folyó víz alatt mossuk át. Erre azért van szükség, mert előfordulhat, hogy keserű lesz a krém. Átmosás után jól csöpögtessük le a vizet.
Amíg sül a padlizsán, készítsük el a majonézes alapot. Ehhez a krémhez mindig házi készítésű majonézt használok, aki erre nem vállalkozik, készítse nyugodtan kész majonézzel.
Majonéz készítése:
Egy mély, de kis átmérőjű tálba tegyük bele a tojás sárgáját és a mustárt.
Keverő gép egyik szárát használom csak a keveréshez, ezért kell a vékony edény.
Kapcsoljuk maximális fokozatra a keverőt és folyamatos gyors keverés mellett adagoljuk hozzá nagyon lassan az olajat.
A lecsöpögtetett padlizsánt, a majonézt, a fűszereket és a hagymákat tegyük egy edénybe és botmixer segítségével turmixoljuk simára. Alaposan hűtsük le, és már tálalhatjuk is.
Tálalási ötlet: friss, kemény paradicsom tetejét levágva, a belsejét kanál segítségével kikaparva, a padlizsán krém beletöltve igazi csinos étellé válik. Kenyérre kenve, vékonyra vágott sárgarépával, uborkával vagy zeller szárral szeretjük a legjobban.
Elkészítési idő: Az elkészítési idő a sütéssel együtt kb. 80 perc. Ha van fagyasztott padlizsánunk a hűtőben, 15 perc alatt elkészíthetjük.

További olvasnivalók