Család-barát

Család-barát – receptek

Csirkepaprikás, tojásos galuskával

Hozzávalók: 4 fő részére
A galuskához:
• 60 dkg finomliszt
• 8 tojás
• 10 dkg füstölt szalonna
• 1 evőkanál tejföl 20 %-os
• Só
• 5 dkg zsír

A paprikás csirkéhez:
• 1 kg csirkecomb
• 20 dkg vöröshagyma
• 2 dkg édes fűszerpaprika
• 2 dl tejföl 20 %-os
• tejszín 2 dl
• 5 dkg póréhagyma
• 1 db paradicsom
• 1 db TV paprika
• 5 dkg zsír
• só

Elkészítés:
A galuskához összekeverjük a tojásokkal a lisztet és a vizet, ízlés szerint megsózzuk.
Lobogva forró sózott vízbe galuskákat szaggatunk.
Amíg fő, egy kevés zsíron füstölt szalonna kockákat pirítunk, amikor megsültek kiszedjük.
A megfőtt galuskákat az olvasztott zsír egy részébe szedjük, majd átforgatjuk, pirítjuk kissé.
Tejföllel kikevert tojásokat ráöntjük és addig kevergetjük amíg a tojás meg nem szilárdul. Pirítani itt már nem ajánlott mert kiszárad.

Egy serpenyőben zsírt olvasztunk.
Közben kicsontozzuk a csirkecombokat, majd megsózzuk.
A zsírban megpirítjuk a finomra vágott vöröshagymát és a csontokat. Félre vesszük, ha zsírjára pirult, majd fűszerpaprikával meghintjük, elkeverjük. Vízzel felengedjük és visszaforraljuk zsírjáig. Ezután rádobjuk a csirkehúst, sózzuk és lepirítjuk. Saját levében pároljuk amíg el nem fövi azt. Felengedjük ismét 2 dl vízzel és tovább pároljuk.
Ezután feldaraboljuk a paradicsomot és a paprikát majd a húshoz adjuk. Ezzel készre pároljuk.
Amikor a hús megpuhult félrevesszük és a csontokat, húsokat kiszedjük egy tálba. A tejfölt és a tejszínt kikeverjük simára, majd a pörköltszafttal összeforraljuk és a húsokat visszatesszük bele.

Tálalás:
A tojásos galuskát a tányérra halmozzuk és a paprikás csirkét mellé tesszük.

További olvasnivalók