×
Család-barát

Család-barát – receptek

Orfűi Vackor

Hozzávalók: 10 szeletes tortához (22 cm átmérőjű forma)
Omlós tészta:
50 g porcukor
100 g vaj
150 g liszt
1 tojás sárgája
csipet só
Mandulakrém:
100 g őrölt mandula
100 g vaj
100 g kristálycukor
csipet só
1 tojás
15 g liszt
4 cl barna rum
körte kompót (lehet almából, körtéből, birsből vegyesen is):
2-3 db körte, meghámozva, felkockázva
1 citrom leve és héja
fűszerek (vanília, szegfűszeg, fahéjrúd)
80 g cukor
7 g pektin
Díszítéshez:
szeletelt mandula, cukorszirup a torta átkenéséhez

Elkészítés:
Az omlós tésztához morzsoljuk homokállagúra a lisztet, a vajat, a porcukrot és a sót. Adjuk hozzá a tojás sárgáját, majd néhány mozdulattal gyúrjuk össze a tésztát. Ne dolgozzuk túl! Fóliába tekerve hagyjuk hűtőben pihenni legalább fél órát.
Eközben készítsük el a kompótot! Tisztítsuk meg a körtéket a héjától és a magházától, majd vágjuk kb. 1 cm-es kockákra. Adjuk hozzá a fűszereket, a citrom levét és héját. Tegyük egy lábasba a tűzhelyre. Mikor kezd melegedni, adjuk hozzá a pektinnel elkevert cukrot, és jó néhány percig főzzük (nem szeretnénk túlfőzni, épp csak annyira, hogy valamelyest megpuhuljon, de még ress maradjon harapáskor). Félretesszük kihűlni.
Az omlós tésztát egy sodrófa segítségével egyenletes vastagságúra nyújtjuk, majd belesimítjuk a tortaformánkba. Előmelegített sütőben 175 fokon 10 percen keresztül elősütjük, majd hagyjuk kihűlni.
Eközben a mandulakrémez egy keverőtálban összedolgozzuk a vajat, a mandulalisztet, a cukrot és a sót, majd hozzáadjuk a tojást. A végén belekeverjük a lisztet és a rumot. A mandulakrémet egy spatula segítségével a kihűlt omlós tésztánkra egyengetjük. A tetejére kanalazzuk és egyenletesen elterítjük a körtekompótot, végül a torta széleit megszórjuk szeletelt mandulával.
175 fokon 10-15 percig, majd 160 fokon 35-40 percig sütjük. Kisülést követően a tetejét lekenjük a sziruppal, hogy szép fényes legyen.

További olvasnivalók