×
Család-barát

Család-barát – receptek

Flambírozott kakukkfüves cékla, borecetes quinoával, szőlősalátával, grillezett fügével

Hozzávalók 4 főre:
150 g quinoa
300 g cékla
30 szem kékszőlő
1 db (2 g) füge
2 evőkanál borecet (vagy almaecet)
150 g petrezselyemgyökér
40 g burgonya
100 g vöröshagyma
1 gerezd (4 g) fokhagyma
5-6 szál (2 g) friss kakukkfű
50 g rukkola
15 g dió
10 g feketeszezám
30 ml alkohol a flambírozáshoz (opcionális)

Elkészítés:
A quinoát sós bő hideg vízben feltesszük főni teljes puhulásig (ez kb. 8-10 perc), majd szűrőn lecsepegtetjük. Hozzákeverünk melegen egy gerezd finomra vágott fokhagymát, egy kevés finomra vágott kakukkfüvet, feketeszezámot, és a borecetet, alaposan összekeverjük és hagyjuk összeérni az ízeket amíg, elkészítjük az étel többi részét.
A céklát alaposan megmossuk (szükség esetén kefével is átdörzsölhetjük), majd hideg sós vízben, héjában megfőzzük teljes puhulásig.
Elkészítjük a petrezselyemmártást. A vöröshagymán a megmosott felkockázott petrezselyemgyökeret és burgonyát megpároljuk, mindig legyen alatta kevés víz ügyelve arra, hogy ne piruljon, hogy szép hófehér maradjon a mártásunk. Ha megfőtt merülő mixer segítségével kevés folyadék hozzáadásával elkrémesítjük.
Az alaposan megmosott és lecsepegtetett rukkolát összekeverjük a dióval és a szőlővel. Ő lesz, a kis saláta kísérünk.
A kihűlt céklát meghámozzuk, cikkekre vágjuk majd egy forró serpenyőben, kevés olajon, néhány szál kakukkfű jelenlétében minden oldalára kérget sütünk. Majd az utolsó fél percben mellé tesszük a serpenyőbe a négy gerezdbe vágott fügéket is.
Tálaláshoz, díszítéshez
Tálalásnál közepre halmozzuk a fűszeres quinoát, köré öntünk egy kevés petrezselyemmártást, majd a quinoára halmozzuk a céklákat és fügéket. A bátrabbak ekkor tegyenek egy kevés magas alkoholtartalmú italt egy evőkanálba (pl.: gin, rum) kezdjék el alulról melegíteni egy öngyújtóval majd kissé megdöntve a kanalat az alkoholgőz belobban. Ekkor öntsék az égő alkoholt a felhalmozott céklákra.
Mellé külön tányéron fogyasszuk a nyers rukkolás szőlősalátát.

További olvasnivalók